10 voordelen van een gezonde levensstijl

voordelen gezond eten

Of je het nu doet om wat kilo’s kwijt te raken, je conditie op te bouwen of gewoon omdat je het leuk en lekker vindt: Een gebalanceerde gezonde levensstijl heeft wel heel wat voordelen. En hoewel het belang hiervan niet meer uitgelegd moet worden, blijft het leuk om enkele motiverende en positieve feiten op een rij te zetten. Lees hier de pluspunten van gezond eten.

1. Een gezond en evenwichtig menu leveren essentiële stoffen zoals omega-3 vetten, ijzer maar ook zuurstof aan om je brein optimaal te laten functioneren. De boost van deze gezonde reflex zal je merken in een verhoogde productiviteit en dus meer energie!

2. Wat je eet, heeft nog op een andere manier invloed op je hersenen: sommige voedingsmiddelen bevatten namelijk stoffen die de aanmaak van bepaalde hormonen stimuleren. Zo bevatten bananen het ‘actiehormoon’ dopamine en zwarte chocolade serotine, een stof die je stemming reguleert en in de strijd tegen depressies gebruikt wordt.

3. Ook cortisol, beter bekend als het stresshormoon, kan aanzienlijk verlaagd worden door de juiste voeding. Producten die rijk zijn aan vitamine C, omega-3 vetzuren en magnesium zijn hiervoor ideaal.

4. Als het gaat om gezond eten, verslaat kwaliteit de kwantiteit. Verse voedingsmiddelen geven je sneller een verzadigend gevoel en worden door ons lichaam minder snel verbruikt. Je zal naar alle waarschijnlijkheid niet alleen minder eten maar ook langer voldaan zijn.

5. Hoewel smaak subjectief is, heeft vers voedsel veel meer smaak dan kant-en-klaar-maaltijden. Frisse, kersverse groenten en fruit zetten de smaakpapillen in je mond dan ook extra aan het werk, mmm!

6. Waarom betalen voor dure botox behandelingen wanneer je huid ook heel veel voordelen kan halen uit gezond voedsel? Zo vertragen antioxidanten, die je onder andere in bessen en aardbeien vindt, vroegtijdige veroudering. Ze gaan daarbij niet alleen de strijd met vrije radicalen aan maar beschermen ons ook tegen de schadelijke invloed van zonnestralen.

7. Een ongezonde levensstijl verhoogt op lange termijn de kans op kanker, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Sommige studies stellen zelfs dat ten minste 30 procent van de kankers gekoppeld is aan slechte voeding. Wie te weinig eiwitten, vitaminen en mineralen eet, verliest daarnaast ook makkelijker zijn of haar spiermassa en bevordert de opbouw van een vetlaag.

8. Niet alleen maak je door een aangenaam voedingsschema minder kans op ziektes, het geeft je ook vooruitzicht op een langer leven. Groenten en fruit in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging geeft vrouwen meer kans om de leeftijdsgrens van tachtig jaar te overschrijden. Voor mannen ligt dat cijfer iets lager, maar toch hoog genoeg om dit positief effect mee te pikken.

9. Groenten en fruit kunnen op sommige momenten van het jaar veel kosten. Toch bespaar je door een gezond levensritme wel meer op je doktersrekening omdat vele vitaminen vaak kleine kwaaltjes verhelpen.

10. Een slechte nachtrust komt veel vaker voor bij mensen met overgewicht en ongezonde leefgewoontes. Het probleem is bekend, we leven in een gejaagde tijd. Om goed wakker te blijven wordt al snel gegrepen naar een paar koppen koffie, met af en toe wat snoepgoed tussendoor. Suiker geeft namelijk energie. Diezelfde suiker is er echter ook de oorzaak van dat we slecht slapen. Maar ook dat er een paar kilo’s bijkomen. Beter slapen dankzij gezonde eetgewoonten, het is dus mogelijk. Regelmatig en gezond eten kan het slaapproces helpen verbeteren.

Wil jij ook een gezonde levensstijl, afslanken en in shape komen? Schrijf je dan in via deze link en start direct met jouw plan.

💌 Twijfel je nog en wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen over welk plan het beste bij jou past? Stuur dan gerust een berichtje of een e-mail!

Deel dit artikel: