5 signalen dat je niet voldoende eet

In de afgelopen 40 jaar is het aantal vrouwelijke atleten/sporters behoorlijk gestegen. Helaas is deze stijging gepaard gegaan met een aantal aandoeningen onder vrouwelijke sporters. Aandoeningen waar we het dan over hebben zijn het hebben van een onregelmatige menstruatie, laag energie niveau en een lage bot dichtheid. Wat de oorzaak hiervan is? Het niet genoeg binnen krijgen van energie. Of te wel het onder eten in verhouding met de hoeveelheid beweging die je doet. Hoewel je misschien geen last hebt van bovenstaande aandoeningen zijn er een aantal punten waar je op kunt letten.

Je eet niet na een training.
Veel vrouwen eten bewust niet na een training. Vaak omdat gedacht wordt dat je net lekker veel verbrand hebt en het zonde zou vinden dit er meteen weer aan te eten. Zo eenvoudig ligt dit niet, in tegendeel zelfs. Als je klaar bent met de training wordt je lichaam voorbereid om voedingsstoffen te gaan gebruiken om te herstellen. Het is tenslotte de genezing van je spieren die je sterker maakt en ervoor zorgt dat je juist meer calorieën verbrand. Eet je niet of te weinig na de training, beroof je je lichaam van wat het nodig heeft om te kunnen genezen. Uiteindelijk kan dit je alleen maar zwakker maken en letsel opleveren.

Je bent vaak moe.
Hoewel er diverse oorzaken kunnen zijn voor vermoeidheid is voeding vaak een van de grootste redenen. Het is namelijk zo dat zelfs wanneer je een dag totaal niet actief bent, je lichaam evengoed een hoop energie/calorieën verbruikt. Je lichaamseigen functies vragen namelijk de meeste energie op een dag. Er zijn helaas teveel vrouwen die zich beperken tot slechts 1200 calorieën per dag. Bewust en onbewust. Zelfs om af te willen vallen is deze hoeveelheid werkelijk voor ELKE vrouw te weinig. Je zal merken dat je prikkelbaarder wordt of bent, moe en je lastiger kunt concentreren.

Je hebt een onregelmatige menstruatie.
Dit kan veroorzaakt worden door diverse dingen en aandoeningen. Maar of het nou wel of niet de oorzaak is door een aandoening, in alle gevallen is juist je voeding dan nog belangrijker. Een onregelmatige cyclus is vaak een teken dat je hormoonhuishouding niet voldoende gevoed word. Een verstoorde hormoonbalans kan een verlies van botdichtheid vergroten waardoor het risico op botbreuken en osteoporose wordt verhoogd en bijvoorbeeld ook het zwanger worden bemoeilijken bij vrouwen. Hoewel osteoporose zich vaak pas uit op latere leeftijd wordt dit wel al beïnvloed in je 20 en 30 jaren. Het enkel nemen van een calcium supplement is niet voldoende. Een supplement heeft nooit zin als je je voedingspatroon niet op orde hebt.

Je bent vaak ziek.
Als je niet de juiste voeding en hoeveelheid voeding binnen krijgt, verzwak je je immuunsysteem/weerstand. Alleen is onze natuurlijke weerstand zo slecht geworden door onze moderne levensstijl, dat we er vatbaarder voor zijn. En dat heeft voor een groot deel te maken met onze darmen. Raar maar waar. De schatting is namelijk dat 80-85% van onze weerstand zich in onze darmwand bevindt. Als ons darmmilieu op orde is, kan je de meeste van de virussen en gifstoffen uit de buitenwereld prima afweren. Die darmwand is zelfs zo belangrijk dat problemen down there kunnen leiden tot psychische aandoeningen up there, zoals autisme en ADHD.
En je raad het al, je weerstand wordt bepaald door wat je eet…

Je bent bang om te eten.
Er is een aanzienlijk verschil tussen zo ‘schoon’ mogelijk proberen te eten en obsessief met eten bezig te zijn. Als je eetmomenten overslaat, sociale gelegenheden vermijd en bijvoorbeeld jezelf extreme restricties oplegt is het tijd om een professional in te schakelen. Ook wanneer je voedselinname gekoppeld is aan je gevoel van eigenwaarde.
Het trainen voor een belangrijke wedstrijd of je doel is afslanken, in beide gevallen is er geen reden om dit niet op een gezonde manier te bereiken. Het belangrijkste blijft dat je je fysiek en emotioneel goed blijft voelen om zo een gezonde relatie met eten en je lichaam in stand houden en of juist bevorderen.
Komen een van bovenstaande symptonen jou bekend voor?

Is het tijd om jouw huidige gewoontes te evalueren? Maak dan een kosteloze en vrijblijvende afspraak met een health coach van Health & Co via ons inschrijfformulier

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin