5 tips om gezond boodschappen te doen

Tip 1: Wat staat er op het menu?
Dit is één van de belangrijkste tips. Wanneer je gezond boodschappen wilt doen, moet je goed voorbereid zijn. Denk goed na over wat je volgende week wilt eten, maak een boodschappenlijstje en koop alleen de producten die je nodig hebt. Let erop dat je aan alle maaltijden van de week hebt gedacht, zodat er geen ruimte meer is voor ongezonde snacks of een onverwachte stop langs een fastfoodrestaurant. Denk ook aan gezonde tussendoortjes en aan maaltijden die je snel thuis kan maken voor onderweg. Zo leg je je eetpatroon voor de komende week helemaal vast. Kies bij voorkeur voor onbewerkt voedsel.

Tip 2: Wat koop je biologisch en wat niet?
Zelfs wanneer je een compleet boodschappenlijstje in de hand hebt, zijn er nog steeds enkele beslissingen waar je in de supermarkt zelf mee geconfronteerd wordt. Moet je bijvoorbeeld kiezen voor biologische of gewone spinazie? Is de duurdere prijs van biologische groente of fruit het waard? Wanneer je die beslissing in de supermarkt zelf moet maken, maak je niet altijd de juiste keuze. Daarom doe je er goed aan die keuze vooraf al te maken over welke groenten en fruit je biologisch koopt, want er is zeker een verschil. Er zijn namelijk producten die zo erg bewerkt worden met pesticiden en chemische stoffen, dat de hogere prijs van de biologische variant het zeker waard is. Dit zijn vaak onder andere: selderij, perziken, aardbeien, appels, nectarines, paprika’s, spinazie, boerenkool, kersen, aardappelen, druiven en sla.

Tip 3: Denk aan je budget
Het is niet de bedoeling dat gezond eten je heel veel geld gaat kosten. Om er zeker van te zijn dat je zo gezond mogelijk eet zonder in de problemen te komen, is het belangrijk om een budget voor jezelf te bepalen. Probeer jezelf ervan te overtuigen dat het echt wel de moeite loont om gezond te eten, ook al kosten de producten wat meer. Je lichaam zal het je uiteindelijk in dank afnemen.

Tip 4: Blijf aan de rand
Dit is misschien een vreemde tip die veel mensen niet geloven wanneer ze het voor het eerst horen maar je inkopen doen in de buitenste rekken van de suikermarkt helpt je met gezond boodschappen doen. De reden daarvoor is simpel, want de rekken aan de rand van de supermarkt zijn voor het vullen het makkelijkst bereikbaar, dus verse producten (die elke dag opnieuw geleverd moeten worden) bevinden zich aan de buitenste rand van de supermarkt. In de binnenste rijen bevinden zich de verpakte producten zoals koek, chips maar ook koffie, thee en zoet beleg voor op de boterham.

Tip 5: Inspecteer de verpakking
Het is misschien niet je favoriete bezigheid op een drukke dag maar het lezen van de informatie op verpakkingen kan je enorm helpen bij het gezond boodschappen doen. Vaak kan je in een oogopslag zien of het gaat om een gezond en natuurlijk product wanneer je de kleine lettertjes op de verpakking bekijkt: bevat het product een eindeloze lijst van onuitspreekbare chemische stoffen, dan kun je het beter niet kopen. Meer over etiketten lees je in ons artikel Etiketten lezen voor Dummies.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin