5 voedingsmiddelen die je huid laten stralen

huid walnoten

Wil je je huid laten stralen? Met voeding kun je veel doen om je velletje van binnenuit te voeden, zodat ze gaat glanzen van gezondheid. Dit zijn vijf voedingsmiddelen die goed zijn voor een mooie huid.

1.    Zalm

Zalm is niet alleen een heerlijke vis, maar ook een goede leverancier van gezonde omega 3-vetzuren. Deze werken ontstekingsremmend, waardoor ze bijdragen aan een gezonde en gladde huid. Ook beschermen ze de huid tegen schadelijke UV-straling.

Vette vis bevat naast omega 3 ook vitamine E. Deze belangrijke vitamine voor de huid helpt om schadelijke vrije radicalen af te vangen. Ons velletje blijft hierdoor gezond en behoudt langer haar jeugdige uitstraling.

Vis is eveneens een belangrijke bron van complete eiwitten. Deze helpen mee bij de opbouw van de huidcellen, wat de basis legt voor een frisse uitstraling. Alle reden dus om regelmatig zalm en andere vette vissoorten op het menu te zetten. Denk aan ansjovis, sardines en makreel.

2.    Walnoten

Walnoten zijn goede bronnen van zowel omega 3-vetzuren als omega 6-vetzuren. Een goede balans van deze vetzuren is belangrijk voor ons lichaam. Eén omega 6-vetzuur is vooral belangrijk voor de huid. Dat is linolzuur.

Linolzuur vind je vooral in de huideigen barrière, die ons velletje beschermd tegen invloeden van buitenaf en die voorkomt dat te veel vocht uit de huid verdampt. Walnoten zijn eveneens leveranciers van vitamine E en zink.

Beide voedingsstoffen zijn belangrijk voor de huid. Zink ondersteunt het zelfherstellend vermogen van de huid en de wondgenezing. Vitamine E beschermt de huidcellen tegen schadelijke vrije radicalen.

3.    Bottenbouillon

Geen voedingsmiddel, maar een voedende drank die bovendien behoorlijk wat collageen bevat. Dit eiwit is als het ware de lijm van de huid. De stof geeft stevigheid en draagt bij aan een elastisch velletje. Ook zou je huid beter gehydrateerd zijn met collageen.

4.    Rode paprika

Collageen, de stof die de huid stevigheid geeft, werkt nauw samen met vitamine C. Deze voedingsstof speelt namelijk een belangrijke rol bij de aanmaak van de huideigen ‘lijm’.

Als antioxidant helpt vitamine C eveneens om de huidcellen te beschermen tegen vrije radicalen. Op deze manier help je vroegtijdige veroudering en beschadiging van de huid te voorkomen.

Vitamine C vind je in sinaasappel, maar ook in paprika. Vooral rode paprika bevat deze voedingsstof in hoge mate. De vitamine neemt af door verhitting. Je kunt dus beter een salade met rode paprika eten dan de groente aan soep of saus toevoegen.

Dezelfde vitamine vind je ook in zwarte bessen, aardbeien, guave en boerenkool. Dit zijn dus ook groente- en fruitsoorten om in je eetpatroon op te nemen voor een stralende huid.

5.    Lever

Misschien gruwel je van het idee, maar lever is een perfecte bron van vitamine A en verschillende B-vitamines. Deze vitamines zijn onmisbaar voor een gezonde huid. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een ruwe en droge huid. De huid kan ook gevoelig zijn en jeuken als je te weinig vitamine A binnenkrijgt. Bij een tekort aan vitamine B2 en B6 kan de huid rood zijn en schilferen.

Nu vind je deze vitamines gelukkig in nog veel meer andere voedingsmiddelen. Denk bij vitamine A bijvoorbeeld aan wortels, paksoi, spinazie en zoete aardappel. Dit zijn dus ook prima bronnen.

Plantaardige voedingsmiddelen bevatten overigens provitamine A, dat je lichaam nog moet omzetten in de actieve vorm. Dit proces verloopt niet heel efficiënt. Houd er daarom rekening mee dat je uiteindelijk minder vitamine A binnenkrijgt met plantaardige voeding.

Vitamine B2 vind je bijvoorbeeld in lijnzaad, amandelen, kaas en eieren. Vitamine B6 is vooral te vinden in zonnebloempitten, rijst, pistachenoten en ansjovis. Zorg er dus voor dat al deze voedingsmiddelen regelmatig op je bord te vinden zijn.

Door: Annemiek van der Krogt
Nutribites

Deel dit artikel: