8 tips voor een verantwoord kerstdiner

De kerstdagen komen eraan en waarschijnlijk krijg je de lekkerste gerechten voorgeschoteld. Hoewel je natuurlijk van al dat lekkers wil genieten, is het verstandig om rekening te houden met je dieet. Óók tijdens de kerstdagen.

 

Vergeet niet: je komt niet aan tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst.


  1. Probeer ieder glas wijn af te wisselen met een glas water.
    Zo drink je de helft minder alcohol tijdens de kerst dan je normaliter zou doen. Wijn, maar ook bier gaan er snel in, maar bevatten veel calorieën. Daarnaast wakkert het drinken van alcohol ook vaak een hongergevoel aan, waardoor je nóg meer calorieën tot je neemt.
  2. Neem geen broodjes met kruidenboter. Je kent het wel: hele stokbroden worden opgewarmd en verslonden met dikke lagen kruidenboter en eventueel nog andere sauzen. Voor je het weet heb je je dagtotaal aan energie al verbruikt aan alleen stokbrood. En dan moet de rest nog komen! Hoewel dit voorafje natuurlijk lekker is om mee te beginnen, eet bijna iedereen hier altijd teveel van. Het diner moet immers nog beginnen. Wil je toch iets nemen vooraf, kies dan voor lekkere olijven.
  3. Kies meer voor groentes in plaats van alleen vet vlees. Salades kun je onbeperkt eten (mits er geen calorierijke dressing op zit), net als alle andere groente. Let goed op vlees, vis en bijgerechten als patat, rijst of pasta en laat dit zo veel mogelijk staan. Deze koolhydraatrijke producten eet je vaak vrij snel op, maar verzadigen minder. Hierdoor is de kans op overeten groter. Als je voor vlees gaat, kies dan voor magere producten zoals: kip, biefstuk en magere hamburgertjes. Laat vet vlees staan zoals: slavinken, varkensvlees en ander bewerkt vlees met eventueel paneermeel en andere toeters en bellen.
  4. Eet ieder gerecht heel langzaam op. Het gevoel van verzadiging komt pas na 20 minuten, dus als je te snel eet, eet je meer dan eigenlijk nodig is. Ook nog eens zonde van de gerechten die nog gaan komen. Wees bewust van wat je eet en geef je maag de tijd om het allemaal te verwerken. Als je snel eet is de kans groot op een opgeblazen buik aan het einde van de avond en dat is voor jezelf alles behalve prettig.
  5. Ook je ogen dragen bij aan de hoeveelheid die je eet. Eet, waar mogelijk, van kleine borden. Zo schep je minder veel op en denken je hersenen dat je sneller vol zit.
  6. Voeg zo weinig mogelijk sauzen, jus en andere (vette) toevoegingen toe. Gebakken aardappels zijn ook lekker zonder mayonaise en op het toetje kun je de slagroom achterwege laten. Vind je het gerecht niet genoeg smaak hebben of wil je het nóg lekkerder maken, voeg dan peper zout of andere kruiden toe. Mocht je toch echt gek zijn op sausjes, neem dan van twee van je lievelingssausjes 2 eetlepels op je bord en doe het daarmee. Zo ga je er ook zuiniger mee om!
  7. Als je ‘s avonds een uitgebreid diner hebt, kun je daar overdag rekening mee houden.Neem een lichte lunch, zoals een salade, en laat tussendoortjes achterwege. Als de locatie van je Kerstdiner dichtbij is, ga dan met de fietsen of lopend. Zo zijn de calorieën van het eerste glas wijn alweer verbrand.
  8. Na het diner is een cappuccino of Irish coffee heerlijk, maar door de melk en andere toevoegingen bevat dit drankje veel calorieën. Kies voor een espresso, zwarte koffie of een kopje thee.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin