Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit

Groente

Wat zijn de gezondheidseffecten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. En hoe zit het met de normen van bestrijdingsmiddelen. Zijn deze veel te soepel?

Zijn groente en fruit nog wel veilig om te eten?

Bestrijdingsmiddelen mogen niet zomaar worden toegepast. Bij de toelating en beoordeling van bestrijdingsmiddelen wordt streng gekeken naar de mogelijke effecten op de gezondheid. Er zijn ook strenge regels van wat achter mag blijven op groenten en fruit. De Nederlandse Warenautoriteit laat zien dat de groente en fruit bij ons hier ruimschoots aan voldoen.

Gezondheidsvoordelen

Het is goed om na te denken over het gebruik van bestrijdingsmiddelen maar het moet er niet voor zorgen dat de mensen bang worden om groente en fruit te eten. Er is geen rede tot zorg. Biologische maar ook reguliere groente en fruit kunnen wij veilig eten. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat het eten van groente en fruit beschermt tegen bepaalde ziekten, zoals darmkanker. Het maakt daarbij niet uit of je biologische groente en fruit eet, of regulier.

Normen voor baby’s en peuters

Zijn Jonge kinderen/baby’s gevoeliger voor resten van bestrijdingsmiddelen? “Ja,” maar je hoeft je kind niet volledig biologische voeding te geven. De veiligheidsmarges op bestrijdingsmiddelen zijn enorm streng (factor 100). Hierin wordt rekening gehouden met kwetsbare groepen, zoals baby’s en peuters.

Wel zijn er uit voorzorg strengere regels voor producten. Voor baby’s zoals kunstvoeding en babyvoeding uit potjes. Er mogen vrijwel geen resten van bestrijdingsmiddelen in deze producten zitten.

Conclusie

Het niet eten van groente en fruit is slechter voor de gezondheid dan het wel eten van deze gewassen. Ook als dit betekent dat je niet biologische groenten en fruit eet.

Bron: (voedingscentrum)

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin