De relatie tussen overgewicht en COVID-19

Van de meer dan duizend mensen die op dit moment op de intensive care liggen met corona, hebben verreweg de meesten overgewicht. De percentages verschillen van een voorzichtige 65% tot zelfs 90%. Kunnen we dan stellen dat er een relatie is tussen overgewicht en de kans op een ernstig verloop van COVID -19?

Laten we beginnen met zeggen dat er nog geen sluitend onderzoek is gedaan en dat wij uiteraard geen specialisten zijn op dit gebied. Maar toch is er veel dat we wél weten.

Overgewicht verzwakt het immuunsysteem

Sowieso hebben mensen met ernstig overgewicht (een BMI van 30 of daarboven) een grotere kans om virussen op te lopen. Een te grote hoeveelheid vetcellen zorgt namelijk voor laaggradige ontstekingen in het lichaam. Door deze ontstekingen raakt je immuunsysteem van slag en reageert het slecht op binnendringers. Met andere woorden, je afweer is verminderd en je loopt grotere kans om virussen of infecties op te lopen. Dit is ook bij eerdere griepepidemieën al gebleken.

Overgewicht geeft een grotere kans op complicaties

Tel daarbij op dat overgewicht vaak gepaard gaat met hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of een te hoge bloeddruk. Dan kan je zelf wel invullen dat de kans op ernstige symptomen, complicaties en dus opname op de IC groter is bij mensen met ernstig overgewicht. Daar komt nog bij dat een grote buikomvang het ademen bemoeilijkt.

Moeten mensen met overgewicht nu snel afvallen?

Nee, zeker niet. Ga niet meteen streng diëten, want dat brengt ook risico’s met zich mee. Een goed werkend immuunsysteem krijg je niet door een crash dieet. Wat wel verstandig is, is om gewoon gezond te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen. Goede weerstand bouw je op door structureel gezond te leven, daar zijn geen quick fixes voor.

Wat betekent dit dan wel?

Weet je van jezelf dat je vatbaarder bent, bijvoorbeeld door overgewicht, diabetes of een andere aandoening? Wees dan extra voorzichtig en ga kijken of er iets aan te doen is. Raadpleeg je arts, specialist, een diëtist of bekijk ons Health Plan en start met een gezondere leefstijl.

De stille epidemie

Overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, een te hoge bloeddruk. Het zijn allemaal typische welvaartsziekten. Deze ziekten worden een steeds groter probleem, alleen hoor je er niet veel over. Je zou kunnen zeggen dat dit een stille epidemie is. Voorzichtig worden er wel stappen gezet, zoals het preventie akkoord, maar dat is lang niet voldoende. Zoals Liesbeth van Rossum, internist Erasmus MC, zegt: ‘De huidige situatie nodigt echt uit om ons hele voedingssysteem onder de loep te nemen.’ Van het feit dat we wellicht te veel dieren eten (waardoor COVID-19 ontstaan is) tot het effect van het nuttigen van veel te veel bewerkte voeding.

Waar wacht je nog op?

Uiteraard moet er nog veel onderzoek gedaan worden. Maar wat als een paal boven water staat, is dat een gezonde leefstijl je kans op zowel welvaartsziekten, als ernstige complicaties bij virussen sterk vermindert. Dus geen beter moment dan het huidige om een start te maken met een gezonde leefstijl!

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin