Elke dag 6 suikerklontjes mee naar school!

Ondanks mijn opleiding tot voedingsdeskundige heb ik mij nooit specifiek verdiept in baby of kinder voeding. Uiteraard krijg je hier tijdens je opleiding zeker wat van mee maar heeft het nooit mijn interesse gehad of behoorde dit tot de doelgroep van Health & Co. Nu ik zelf zwanger ben is dit verandert. Ik lees me behoorlijk in deze dagen wat betreft voeding voor baby en kind.
Wat mij meteen opvalt is het makkelijke en bijzondere eten voor baby’s en kinderen. Het feit dat overgrote deel van de moeders het eerste levensjaar van hun baby nog geen één keer zelf hebben gekookt voor hun kleine vind ik op zijn zacht gezegd echt bizar. Overal zie je kleurrijke potjes, verpakkingen met de leukste beertjes erop, sapjes met ”alles” wat jou kleine zogenaamd nodig heeft. Dat marketing een behoorlijke verkeerde factor speelde bij volwassenen en hun product keuze was ik al van op de hoogte maar nu zie ik in hoe bizar veel erger dit is voor de little ones onder ons. Als ik straks mijn kleine spruit elke dag 8 suikerklontjes mee geef in een zakje, zou iedereen mij waarschijnlijk voor gek verklaren en het zielig vinden, maar is dit niet precies hetzelfde wat veel kinderen mee krijgen, alleen dan in de vorm van pakjes drinken en voorverpakte koeken?

Als voorbeeld neem ik een eigen merk yoghurtdrank aardbei, dit pak bevat maar liefst 13 gram suiker per 100 ml (een glas of pakje bevat 250 ml) en 1,3 % geconcentreerd aardbeien sap.
Geconcentreerd sap betekent dat het water wordt gescheiden van het sap. Dit wordt gedaan om het uit verre landen zo goedkoop mogelijk te verschepen. Het scheiden gebeurd door middel van destillatie (verhitten) waardoor er alleen nog puree (concentraat) overblijft. Op de plaats van bestemming wordt aan dit puree weer water, suiker en eventuele kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen toegevoegd om het weer op sap te laten lijken. Het merendeel van de oorspronkelijke voedingsmiddelen is inmiddels verdwenen. In theorie komt het er dus op neer dat die (1,3%) vruchtensap alleen een goede marketingstunt is, maar gezond is het absoluut niet.

Met een uitgebalanceerd, puur en zoveel mogelijk onbewerkt voedingspatroon krijgt een kind alle voedingsstoffen en vitamines binnen die het nodig heeft, daar is geen vruchtensap of drinkyoghurt met “zogenaamde” toegevoegde vitamines voor nodig! En believe me dat dit echt niet zo ingewikkeld is als dat je denkt!
Je kleine een flesje water mee geven is dus niet zielig. Dat je je kind een pakje Fristy meegeeft is pas zielig.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin