Goede voornemens laten slagen

Wat zijn jouw voornemens? Wil je slanker worden, meer gespierd of fitter? Wil je gezonder, duurzamer of meer diervriendelijk eten? Iedereen heeft vaak grote voornemens. Maar hoe ga je dit ten uitvoer brengen en volhouden?

Een voornemen volhouden is niet alleen een kwestie van wilskracht. Je interne motivatie (waarom je dit wilt bereiken, waarom dit belangrijk voor je is en wat er daarna positief voor jou zal veranderen) is een van de belangrijkste voorwaarde om jouw voornemen te laten slagen. Want waarom zou je iets doen omdat je partner, de maatschappij, of een ander dat van je verwacht, maar jij het eigenlijk niet zelf wilt?

Belangrijk is dus dat jouw goede voornemen(s) echt bij jou passen.

Stappenplan voor goede voornemens

Zorg ervoor dat jouw voornemens slagen met behulp van de volgende 6 tips;

 1. Maak je voornemen concreet
  Zorg dat je je voornemen zo concreet mogelijk maakt. Zo is ‘gezonder eten’ te vaag. Wat is gezonder eten voor jou? Een voeding die voor 80% uit nuttige voedingsmiddelen/stoffen bestaat en voor 20% uit lekkere/niet nuttige voedingsmiddelen? Of het eten van 500 gram groente en 2 stuks fruit per dag? Of een voedingspatroon die voor 90% uit plantaardige producten bestaat?
 2. Zet je voornemen in de ik- vorm
  Zet simpelweg het woord “ik” voor je voornemen. Dit zorgt ervoor dat jij jezelf meer gaat associëren met dit voornemen. Voorbeeld; ik wil 500 gram groente en 2 stuks fruit per dag eten. Wil je een stap verder? Schrijf het dan zo op alsof je het al doet/hebt bereikt; Ik eet 500gram groente en 2 stuks fruit per dag.
 3. Maak je voornemen positief
  We zijn vaak geneigd om te bedenken wat we allemaal niet meer “moeten” doen, eten of laten staan. Dat werkt erg negatief. Focus op wat je wél wilt en mag. Zeg dus niet; ik wil nooit meer kant-en-klaar maaltijden eten maar; Ik maak 90% van mijn maaltijden zelf klaar.
 4. Schrijf op waarom dit doel belangrijk voor jou is
  Als je iets zelf écht wilt, werkt dat beter dan wanneer je er een beloning voor krijgt van anderen. Hoe belangrijker het doel voor jezelf is, hoe groter de kans op slagen. Waarom is dit doel belangrijk voor jou? Stel je zelf nog eens de vraag waarom je dit wilt bereiken? Waarom? Wat gaat dit jou brengen? Wat veranderd er als je dit doel behaald hebt? Wat zou er nog meer voor je kunnen veranderen? Wat verwacht je dat er zal gebeuren als je doorgaat zoals je deed?
 5. Huidige gewoontes in kaart brengen
  Om ervoor te zorgen dat je je ook aan je voornemen kan houden is het slim om na te gaan wat daar exact voor nodig is, welk gedrag, keuzes en gewoontes je zal moeten aanpassen. Er zijn waarschijnlijk nu bepaalde situaties waarin je, bewust of onbewust bepaalde keuzes maakt. Bijvoorbeeld als je op ’s avonds op de bank zit tv te kijken en daar gewend bent wat lekkers bij te nemen. Of als je op het station komt na je werkt, je trein vertraagd is en wat gaat afhalen.
  Ga bij jezelf na welke gewoontes jij hebt die je wilt veranderen om je voornemens te behalen. Waarom heb je deze gewoonte? Wat is de aanleiding voor jouw handelen (fysiek honger, lekkere trek of een emotie zoals blijdschap, iets vieren, verdrietig of chagrijnig)? Wat is de situatie? Met wie, of waar ben je bij deze gewoontes? Steekt je ongezonde gewoonte bijvoorbeeld altijd de kop op wanneer je met vrienden bent of juist wanneer je alleen bent? En is dit bijvoorbeeld tijdens het werk, of juist als je ’s avonds tv kijkt? Hoe scherper je de situatie kan beschrijven, en de aanleidingen (wie, wat waar) van jouw slechte gewoonte in beeld hebt, hoe beter je een nieuw voornemen kunt maken.
 6. Als-dan plannen
  Neem een (of meerdere) situaties waarin jij jouw nieuwe voornemen wilt toepassen en maak een als-dan-plan. Zo’n plan maken gaat als volgt. Vul jouw belangrijkste aanleiding voor jouw huidige gewoonte in bij ‘Als’. Dit kun je zo nodig aanvullen met die ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’ informatie. Schrijf achter ‘Dan’ wat je voortaan gaat doen in die situatie.

  ‘Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y.’

  Voorbeelden;

 • ‘Als ik zin heb in iets lekkers (aanleiding) als ik thuiskom van mijn werk (waar), dan neem ik een stuk fruit.’
 • ‘Als ik zin heb in een maaltijd (aanleiding) wanneer ik met vrienden (wie) ga lunchen (wat), dan neem ik een gezond alternatief, bijvoorbeeld een salade.
 • ‘Als ik om 10.00 uur pauze heb (wat) op mijn werk(waar), dan eet ik een stuk fruit’.
 • “Als ik op zaterdag op de markt ben(waar), haal ik een stuk vis voor mijn avondmaaltijd”.

Maak je voornemen concreet en actief. Dus niet: ‘Als ik me rot voel, dan neem ik géén chocola’. Dan weet je namelijk nog niet wat je wél gaat doen. Omschrijf het dan zo: ‘Als ik me rot voel, dan neem ik een stuk fruit”. Natuurlijk kan je ook aan iets heel anders denken dan eten. Als je je rot voelt en normaal chocola pakt, kan je ook denken aan bellen met een vriend(in), muziek luisteren, een film kijken, (met je hond) wandelen of sporten.

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om deskundig begeleid te worden?

Het uitvoeren van je nieuwe plan

Tevreden met je nieuwe voornemen? Herhaal je voornemen een aantal keer hardop voor jezelf. En oefen het voornemen in je hoofd. Stel je de situatie voor waarin je jouw oplossing gaat uitvoeren. Waar ben je? En met wie? Door het zo letterlijk voor te stellen, is de kans groter dat je het in de praktijk ook gaat uitvoeren. 

Bepaal daarnaast voor jezelf de kans dat je dit voornemen daadwerkelijk gaat uitvoeren. Denk je dat de kans klein is? Dan is je voornemen misschien niet klein of concreet genoeg. Loop dan alle stappen nog eens door en herformuleer je plan.

Schrijf alles op en zorg dat je het elke dag even ziet. Zet de tekst als bureaublad op je computer of plak een briefje op je koelkast, kalender of spiegel. Zo denk je er elke dag even aan. Hou je je plan al een paar weken vol? En hoef je er nauwelijks moeite meer voor te doen? Dan ben je klaar voor een nieuw voornemen

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin