Help! Ik heb een voedselallergie / voedselintolerantie

Wat is het verschil tussen een voedselallergie en een intolerantie?

Een allergie wordt veroorzaakt door een afweerreactie van het lichaam. Het lichaam beschouwd een onschuldig eiwit (‘allergeen’) in voedsel als gevaarlijk en maakt hiertegen antistoffen aan. Nadat dit allergeen via de neus, mond en/of huid het lichaam binnenkomt, geven ze allergische klachten, meestal op de plaats waar het binnenkomt. In geval van voedsel is dit vaak rondom de mond. De klachten ontstaan binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het product. Een voedselallergie komt bij 2-3% van de volwassen voor. Vaak is er ook sprake van kruisreactiviteit omdat structuren op elkaar lijken (bijv. die van pollen en fruit).

Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. Het lichaam reageert op specifieke voedingsmiddelen (triggers) door bijvoorbeeld een tekort aan bepaalde enzymen die nodig zijn voor de vertering van dit voedingsmiddel. Het afweersysteem speelt hierbij echter geen of een onbelangrijke rol. De klachten bij een voedselallergie kunnen hetzelfde zijn als bij een allergie, maar zijn vaak milder en bevinden zich vaker rond het maag-darm stelsel.

Wat is de oorzaak van mijn voedsel allergie of intolerantie?

 

 • Erfelijkheid, overigens is een allergie zelf is niet erfelijk maar wel de aanleg ervoor
 • Hygiëne (teveel hygiëne is kan hierin averechts werken. In westerse landen zijn meer allergieën).
 • Leefstijl (meer natuurlijke producten = beter voor je afweersysteem dan bewerkte voedingsmiddelen)
 • Maar er is ook nog een hoop onduidelijk over het ontstaan van allergieën.

Veelvoorkomende voedselallergieën en intoleranties

 

 • Gluten a.k.a. coeliakie

  Coeliakie is geen allergie, maar een voedselintolerantie. Het is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen (T-cellen) produceert. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie waarbij de darmvlokken verdwijnen waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen in de darmen. Gluten is een graaneiwit en bestaat voornamelijk uit de aminozuren proline en lutamine maar dit verschilt per soort graan. Andere granen die gluten bevatten zijn tarwe, rogge, gerst en spelt. Een glutenintolerantie kan je laten vaststellen door je huisarts doormiddel van een bloedtest op deze specifieke antistoffen.

 • Koemelkallergie

  Een koemelkallergie wordt veroorzaakt door een overreactie op de eiwitten in koemelk. Veel baby’s hebben een koemelkallergie omdat dit het eerste vreemde eiwit is dat wordt gegeven ter vervanging van moedermelk. Bij 90% gaat dit over.

 • Lactose-intolerantie

  Een lactose-intolerantie wordt veroorzaakt doordat de darmwand geen/te weinig van het enzym lactase aanmaakt waardoor lactose niet kan worden verteerd. In plaats daarvan, wordt het door je darmbacteriën afgebroken. Een lactose intolerantie kan ook tijdelijk ontstaan na bijvoorbeeld een darminfectie. Lactose zit in melk, chocolademelk, smeerkaas, vla, pudding, pap, zuiveltoetjes, roomboter, slagroom, koffiemek, room, crème fraiche, roomijs, rivella en in mindere mate in zure producten zoals karnemelk, yoghurt kwark.

Ik zoek hulp bij mijn voedselallergie of intolerantie

Ben jij er net achtergekomen dat je een voedselallergie of voedselintolerantie hebt? Of heb je al heel wat jaren een allergie of intolerantie maar eet je toch eenzijdig?

Wij kunnen jou helpen!

Wil jij:

 

 • Geen paniek meer om met je allergie de juiste voeding te kiezen.
 • Afstappen van zakjes en potjes
 • Toch die heerlijke appeltaart van de grootmoeder kunnen eten
 • Gezond en lekker kunnen eten met je allergie
 • Je warenkennis opschroeven?

Deel dit artikel: