Het verschil tussen koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt en ketogeen eten

ketogeen dieet gezond

Alle drie de termen hebben te maken met het verminderen van koolhydraten in je voedingspatroon.
Dit artikel is bedoeld om je te laten zien wat het verschil is tussen deze 3. Het is niet bedoeld om je er van te overtuigen dat je geen koolhydraten moet eten. Want koolhydraten heb je nodig. Punt. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding.

Als je af wilt vallen zal je ten alle tijden een negatieve energiebalans moeten hanteren. Dat betekent dat je minder energie (calorieën) binnen moet krijgen dan dat je op een dag verbrand. Hoe je dat doet? Dat is aan jou. Daarvoor zou je koolhydraatarm, beperkt of ketogeen kúnnen eten. Maar let op! Wat voor de één werkt hoeft voor een ander juist helemaal niet te werken. Elk lichaam is anders en authentiek. Als je op deze manier zou willen afvallen doe dat dan onder begeleiding van een coach van Health&Co.

Even opfrissen. Wat zijn koolhydraten ook alweer?
Koolhydraten leveren energie voor je lichaam. Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle soorten suiker in onze voeding. Koolhydraten zitten in bijna alle producten. Ze zitten in brood, pasta, rijst, aardappelen en peulvruchten maar ook in snacks, zoals koek, gebak en snoep. Raar maar waar, koolhydraten zitten ook in fruit, groenten en melkproducten.

Koolhydraatarm
Koolhydraatarm eten is een voedingspatroon waarbij je het aandeel suiker en zetmeel grotendeels verminderd en vervangt door voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten en eiwitten. Bij koolhydraatarm eten schrap je dus niet alle koolhydraten. Bepaalde koolhydraten zijn erg goed en deze mag je dus niet helemaal uit je voedingspatroon schrappen. Je hebt namelijk een volwaardig voedingspatroon nodig!

Koolhydraatbeperkt
Het koolhydraatbeperkte voedingspatroon komt sterk overeen met een koolhydraatarm voedingspatroon alleen de verhouding is anders. Bij een koolhydraatarm voedingspatroon zal je de hoeveelheid koolhydraten zo laag mogelijk willen houden, maar altijd vervangen door eiwitrijke en vetrijke producten. Bij een koolhydraatbeperkt voedingspatroon sta je jezelf meer koolhydraten toe en zal je de rest van je voeding aanvullen met eiwitrijke en vetrijke voedingsmiddelen. In de praktijk zou het kunnen betekenen dat je je koolhydraatmoment plant. Ga dan bij jezelf wanneer je honger het grootst is. Houd je van een flink ontbijt en eet je daarna alleen kleinere maaltijden dan neem je dus je koolhydraten bij je ontbijt. Lunch je graag met boterhammen; dan is dat het moment dat je je koolhydraten nuttigt. Persoonlijke voorkeur speelt hier een belangrijke rol!

Ketogeen
Het ketogeen dieet is, kort gezegd, een dieet waarbij je nóg minder koolhydraten eet dan bij een koolhydraatarm dieet. Je lichaam wordt daarom gedwongen om vetreserves aan te spreken als primaire bron van energie. De meeste ‘standaard’ koolhydraatarme diëten staan nog ongeveer 100 gram koolhydraten per dag toe. Met het ketogeen dieet is daar geen sprake van. De grens die vaak genoemd wordt is ongeveer 30 gram. Genoeg om groenten te kunnen eten, maar niet meer dan dat. Zelfs fruit is uit den boze.

Conclusie van Health Coach Willemijn
Ik spreek hier bewust van een dieet. Een dieet suggereert een tijdelijk voedingspatroon. Een dergelijk laag percentage koolhydraten tot je nemen is niet verantwoord voor een lange periode. Het voedingscentrum adviseert om dagelijks 40% koolhydraten uit je voeding te halen. Kennis over voeding is erg belangrijk in dit geheel. Kijk samen met je coach naar je plan en je macro’s. Hij of zij zal je hier in kunnen adviseren.

Wil jij hulp bij jouw eigen proces? Schrijf je dan in via deze link en start direct met jouw plan.

Twijfel je nog en wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen over welk plan het beste bij jou past? Stuur dan gerust een berichtje of een e-mail.

Deel dit artikel: