Hoe gezond is brood?

We krijgen veel vragen over brood, mogen we dit wel of niet eten, is het gezond? En waarom niet of waarom juist wel? En welke soort moeten we dan eten?

Dat wit brood niet goed voor je is weten we allemaal. Maar hoe zit dat nou met bruin brood? Door alle diverse soorten weet je gewoon niet meer welke je moet kiezen. Ook zijn de meningen verdeeld over of brood nu wel of niet goed voor je is. Hoe zit dat nou met bruin brood? En is bruin brood goed voor je?

Waar wordt bruin brood van gemaakt?
Vaak wordt bruin brood gedefinieerd met gezond. Helaas moet ik jullie daarin teleurstellen. Bruin brood heeft dan wel de kleur bruin, maar dit houdt niet in dat het echt bruin is. Brood wordt gemaakt van graankorrels en wanneer deze in zijn geheel worden gebruikt, spreken we van volkoren brood. Op het etiket staat dan ook 100% volkoren tarwemeel. Bij bruin brood is dit vanaf ongeveer 56%. Maar wat is dan de overige 44%? Er wordt wit meel toegevoegd, hetgeen wat in witbrood zit. Maar hoe kan bruin brood dan de bruine kleur hebben denk je? Dit komt door een kleurstof, ook wel moutextract genoemd. Eigenlijk eet je dan dus half wit/half bruin brood.

Feitelijk zijn alle bruine broden die in de supermarkt verkocht worden met moutmeel gekleurd, daarnaast worden er ook nog andere hulpstoffen toegevoegd aan brood om het een lekkerdere smaak te geven en langer houdbaar te houden denk aan suiker en emulgatoren van vet (eigeel). Ook wel aangegeven met E-nummers op de ingrediënten declaratie op het etiket.

Welk brood kun je dan wel vertrouwen de supermarkten?
Ten eerste moet je je gaan realiseren dat wanneer producten lang houdbaar zijn, bacteriën en schimmels ze dus niet lusten en ze ook niet gezond voor je zijn. Er zijn dan dusdanig stoffen aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken en de smaak te versterken.

Allison volkoren van de Albert Heijn.
Het brood wat wij aanraden is bijvoorbeeld Allison volkoren, te koop bij Albert Heijn. Dit brood is ongeveer drie dagen houdbaar, hierna kun je het heel goed bewaren in de vriezer. Allison volkoren is gemaakt van 100% volkoren tarwemeel en er zijn verder geen hulpstoffen aan toegevoegd. Prijs voor een heel brood is €1,90. Tarwemeel bevat veel vitamine B11, wat van belang is voor een goed functionerend zenuwstelsel en imuunsysteem. Foliumzuur speelt eveneens een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap.

Meergranenbrood van de Lidl
Dit brood bevat iets meer ingrediënten dan die van de Albert Heijn, maar is niet minder gezond. Het bestaat uit tarwe volkorenmeel, bakkersgist, boekweitgrutten, tarwegluten en havervlokken. Ook bij dit brood moet je oppassen met het bewaren buiten de vriezer, omdat het ook sneller droger wordt. Prijs voor een heel brood is €1,59.

Speltbrood van de Albert Heijn
Spelt, wat is dit nou eigenlijk? Spelt is niet een tarwesoort, maar een graan, wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan, tarwe werd gekweekt. Spelt bevat ook niet de schadelijke lecithine die wel in andere graansoorten zitten (zoals in het meerganen brood van Albert Heijn). Lecithine is een type vet uit eigeel. Speltbrood bevat alleen 100% speltmeel, water, speltbloem, speltvlokken, bakkersgist en specerijen als koriander. De prijs voor een hee brood is €2,49. Spelt bevat veel vezels en vitamine B6 wat goed is voor de goede werking van het zenuwstelsel.

Ten tweede moet je goed naar de ingrediëntendeclaratie gaan kijken. Op de afbeelding zie je een etiket van Allison volkoren en die van Fries meergranen brood van Albert Heijn.

Als je de twee etiketten met elkaar vergelijkt zie je dat de ingrediëntenlijst van het meergranenbrood vele malen langer is dan die van het volkorenbrood. Ook de lecithine, de E-nummers en palmet is hier in terug te vinden. Ook dextrose is hieraan toegevoegd wat een benaming is van suiker.

Is bruin brood goed voor je?
Er zijn verschillende dieten die benadrukken dat het eten van brood ongezond is. Dit is niet per definitie waar. Zoals je nu weet zijn er ook broodsoorten waar de hele tarwekorrel is gebruikt en dus gezond is, mits ook geen onnodige toevoegingen. Brood bestaat voornamelijk uit koolhydraten, koolhydraten geven voor 50% energie aan je lichaam, dus koolhydraten zijn zeer belangrijk. Je lichaam kan ongeveer 200 gram koolhydraten per dag opslaan in lever en spieren, wanneer deze vol zitten zal je lichaam deze koolhydraten omzetten in vet en worden ze als reserves opgeslagen in je lichaam. Wanneer je genoeg beweegt is het dus noodzakelijk om je lichaam te voorzien van koolhydraten om de reserves in je spieren en lever op te vullen.

Conclusie:
Of iets gezond of ongezond is kunnen we niet altijd goed omschrijven. Als jij 12 boterhammen per dag eet met kaas bijvoorbeeld zou ik zeggen dat dit niet ‘gezond’ is. Ondanks dat je kiest voor een volkoren variant van brood en is je kaas 20+ kaas. Het sleutelwoord blijft dan altijd balans en gebruik je GBV, of te wel je Gezonde Boeren Verstand. Elke dag een boterham eten kan echt geen kwaad zoals vele beweren. Kies in ieder geval altijd voor een volkoren variant, dan zit je goed!

Deel dit artikel: