Hoe herken je betrouwbare voedingsadviezen?

Betrouwbaar voedingsadvies

Hoe kan het toch dat je regelmatig tegenstrijdige voedingsadviezen leest? In boeken, bladen en op websites lopen de meningen uiteen wat nu de beste manier is om gezond te eten. Het is lastig om als consument te beoordelen wat nu wel en niet klopt.

De adviezen van Health & Co zijn gebaseerd op de adviezen van onder andere de Gezondheidsraad, het onafhankelijke wetenschappelijke adviesorgaan van de Rijksoverheid.

Rol Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad leest al het onderzoek naar voeding in de wereld gericht op het voorkomen van de 10 meest voorkomende ziekten in Nederland. Ze geven antwoord op de vraag: welke producten hebben een positief of negatief effect op je gezondheid?

Nieuw onderzoek laat tegenovergestelde zien
In het nieuws verschijnen regelmatig nieuwe onderzoeken die aansluiten bij de adviezen van de Gezondheidsraad en Voedingscentrum, maar er verschijnen ook onderzoeken die niet helemaal passen bij adviezen van de Schijf van Vijf. Gelden onze adviezen dan nog wel?

Wetenschappelijke consensus en nieuw onderzoek
Ja, ze gaan uit van de wetenschappelijke consensus: dat waar de meeste onderzoekers het met elkaar over eens zijn. In Nederland heeft de Gezondheidsraad alle belangrijke onderzoeken per product(groep) op een rijtje gezet en de gezondheidseffecten vastgesteld.

Een nieuw onderzoek kan een ander licht werpen op de gezondheid van een product, maar vaak moet eerst het onderzoek herhaald worden of gedaan worden met een grote groep mensen. Het zorgt er niet voor dat onze adviezen na elk onderzoek wijzigen. Als de Gezondheidsraad wel redenen ziet om een advies te herzien, dan zullen ze dat doen en een nieuw advies uitbrengen, wat het Voedingscentrum opnieuw zal vertalen naar de Schijf van Vijf.

Of een onderzoek écht iets zegt over de gezondheid van een bepaald product of stofje in voeding, hangt af van de manier van onderzoeken. Een meerjarig onderzoek onder een grote groep mensen zegt bijvoorbeeld meer dan een onderzoek met reageerbuisjes.

Hardnekkig fabel over het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum wordt voor 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Dat doet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij geven subsidie om consumenten en professionals voor te lichten over een gezond, veilig en meer duurzaam voedingspatroon.

Waar vind je de juiste informatie
Zoals hierboven benoemd zit je bij de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum goed als het gaat om betrouwbare informatie die je online kan vinden. Deze adviezen worden vertaald naar een persoonlijk advies door een Diëtiste en/of Gewichtsconsulente. Check altijd of diegene die jouw wilt helpen geregistreerd staat als een erkend Gewichtsconsulente of Diëtiste. Berichten of adviezen van influencers op Instagram op het gebied van voeding en beweging, kunnen heel motiverend overkomen maar is niet altijd kloppend. Wat voor hun werkt, werkt niet altijd voor jou persoonlijk.

Wil jij persoonlijk advies? Plan een gratis en vrijblijvende intake bij een van onze locaties.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin