Hypes op het gebied van voeding

Hypes op het gebied van voeding anno 2020

Elk jaar weten verrassende marketingstrategieën ons te verbazen met de nieuwste hypes op het gebied van gezond eten en afvallen. Wat heeft 2020 voor ons in petto?

Makkelijker gezonder duurzamer

De techniek staat niet stil als het aankomt op ons voedingspatroon of de klimaatimpact in kaart te kunnen brengen. Met slimme apps kun bijvoorbeeld via het scannen van barcodes eenvoudig bijhouden wat je eet.

En het zal ons niks verbazen als in de toekomst onze klantenkaart of kassabon van de supermarkt ons haarfijn kan vertellen hoe gezond en duurzaam onze keuzes nou eigenlijk zijn. Aan de ene kant laat je wat als het op privacy aankomt aan de andere kant kunnen de adviezen voor onze gezondheid op deze manier persoonlijker worden.

Slecht eten buiten de deur wordt minder

Als je denkt aan gezond eten zal je zeker niet aan de lokale zwembaden of tankstations denken. Toch zijn de voorspellingen voor 2020 dat ook op deze plekken straks steeds meer gezondere alternatieve komen. Een aantal Nederlandse gemeentes kondigde eind 2019 aan dat zij zich hiervoor hart willen maken. Dan moeten wij denken aan het invoeren van een suikertaks op frisdranken en het terugdringen van fastfood restaurants. Dit beleid wordt ook steeds meer doorgevoerd op scholen en in sportkantines.

Thuis koken met verse producten

De snelle hap is steeds vaker een vers-pakket dit is een goed teken voor de gezondheid en de variatie is ook eenvoudig omdat de meeste ingrediënten al in het pakket zitten. Ook is de voorspelling dat snacken gezonder wordt door het pakken van snoepgroenten en fruit.

Lokaal eten en meer in het seizoen

De consument van tegenwoordig wil steeds meer transparantie over waar ons voedsel vandaan komt. Welke ingrediënten zijn er precies gebruikt en hoe belastend was de productie voor het milieu.

Tevens is er een verschuiving te zien van wat de consumenten eten. De keuze valt steeds meer op vegetarisch of veganistisch. Er is ook aandacht om meer lokaal en seizoensgebonden producten te eten.

Minder voeding weggooien

De aandacht voor het verminderen van voedselverspilling zet door in 2020. Het aanbod aan supersized porties loopt terug en er verschijnen steeds meer snoepgroentes op de markt. De ontwikkeling van slimme apps en tools gaat door om verspilling tegen te gaan. Zo kan de hoeveelheid verspilde voedsel straks zeer nauwkeurig in kaart worden gebracht middels fotoherkenning.

De innovatie gaat door

Wat komt er nog meer aan op het gebied van voedingsmiddelen:

  • Nieuwe plantensoorten
  • Nieuwe vleesvervangers
  • Meer aanbod in alcoholvrij bier en wijn

Dit laatste is een interessante ontwikkeling en komt met name vanuit de wens van de consument om te minderen of te stoppen met drinken.

Wil jij ook lekker bezig zijn?

Hier onder een paar goede tips.

  • Zorg voor variatie, veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, plantaardige olie en noten
  • Drink vooral kraanwater, neem minder vlees en niet meer zuivel dan nodig
  • Matig in het gebruik van snoep, snacks en frisdrank

Zo zorg jij goed voor het milieu en jezelf.

 

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin