Is het verstandig om 6 maaltijden per dag te eten?

6 maaltijden per dag om je stofwisseling hoog te houden. Onzin of noodzakelijk? Hoewel het logisch lijkt zijn er nogal wat onjuistheden aan de claim te hangen. Laten we eens kijken waarop hij is gebaseerd.

Het thermogenetisch effect van voeding, ook wel TEF (Thermic Effect of Food) genoemd, is de toename van het calorieverbruik onder invloed van de voeding die je eet. Je kunt TEF beïnvloeden door de verdeling van de macronutriënten te veranderen, zo hebben eiwitten een hoger calorieverbruik dan vetten en koolhydraten, maar gemiddeld komt het neer op 10%. Er wordt dikwijls gedacht dat je door meer frequent te eten een hogere TEF verkrijgt. Immers, als je 6 maal per dag een maaltijd eet moet je lichaam 6 maal per dag de voeding verteren en opslaan en heb je dus meer energieverbruik.
Waar echter geen rekening mee wordt gehouden is dat TEF beïnvloedt wordt door de grootte van de maaltijd en niet door de frequentie ervan. Als je 6 keer een kleine maaltijd eet heeft dat 6 keer een kleine, kortdurende metabole piek tot gevolg en als je 3 grote maaltijden eet heeft dat 3 keer een grote, langdurige metabole piek tot gevolg. De hoeveelheid calorieën die worden verbruikt zijn echter gelijk!

Voorbeeld:
Je dagelijkse calorie inname ligt op 1800 kcal.
1. Je eet 6 maal per dag een maaltijd van 300 calorieën. Elke maaltijd heeft een TEF van 10%. Dit resulteert in een totaal aan TEF van 180 calorieën (6×30).
Óf:
2. Je eet dagelijks 4 maaltijden van elk 450 calorieën. Ook nu is de TEF 10% wat neerkomt op zo’n 45 kcal per maaltijd. Aan het eind van de dag heb je een TEF van totaal 180 calorieën (4×45).

Zoals je ziet maakt het geen verschil of je 4 of 6 maaltijden per dag eet. De TEF wordt beïnvloed door het totaal aan calorieën wat je dagelijks binnen krijgt en de verdeling van je macro nutriënten, maar NIET door de frequentie van je maaltijden.

Redenen om wél meer frequent te eten
Natuurlijk kan er voor jou een persoonlijke voorkeur zijn om 6 keer per dag een maaltijd te eten. Dreig je bijvoorbeeld snel een hongergevoel te krijgen als je langere tijd niet eet dan kan dit leiden tot overeten en een overschot aan calorieën op je dagelijks totaal.
Als je het moeilijk vindt om het aantal calorieën dat je eet onder controle te houden wanneer je frequenter eet, dan zal dat ook eerder leiden tot gewichtstoename.
Wanneer het voor jou makkelijker is om controle te behouden over de porties die je eet bij meerdere kleine maaltijden per dag dan zal het je helpen gewicht/vetmassa te verliezen.

Uiteindelijk komt het er op neer dat de frequentie van het aantal maaltijden dat je het best kunt eten puur persoonlijk is. Door uit te vinden wat jij het fijnste vindt en wat het beste bij je levensstijl past zorg je ervoor dat het makkelijker vol te houden is op lange termijn. Dit is altijd de beste manier om te werk te gaan want je wilt nou eenmaal het liefst duurzaam resultaat.
Wat zijn jouw ervaringen met de frequentie van je maaltijden? Werkt het goed om regelmatig kleine maaltijden te eten of eet je liever 3 maal per dag een grotere maaltijd?

Deel dit artikel: