Kan dat? Het hele jaar door een gespierd lichaam hebben?

Tegenwoordig zien we veel voorbeelden van de mooiste en strakste mannen en vrouwen om ons heen. Fitness modellen shinen voorbij op Facebook en Instagram. Voor de meeste een ideaal beeld hoe we er maar al te graag uit willen zien. Maar kan dat? Het hele jaar zo strak gespierd lichaam hebben?

Uiteraard heeft de een meer mazzel dan de ander als het gaat om genetische verdeling van het lichaam. De een heeft een vrij gespierde boven lichaam, de andere gespierde benen en bij weer een ander lijkt helemaal niks gespierd. Toch is het ongezond om het hele jaar ‘’wedstrijd ready’’ te zijn. Verwachten dat je het hele jaar kan rond lopen met een vetpercentage van <4 procent voor mannen en <10% voor vrouwen is zelfs gevaarlijk.

Een te laag vetpercentage bij mannen:
Daling van de productie van testosteron.
Lagere productie van zaadcellen.
Lager libido.

Een te laag vetpercentage bij vrouwen:
Verstoring van het hormonale systeem
Uitblijven van de menstruatie door een tekort aan oestrogeen en progesteron.
Ontregeling van de stofwisseling in de geslachtsorganen.
Lagere vruchtbaarheid.

Een te laag vetpercentage is dus allesbehalve een goed idee. Hou in de gaten dat je niet te veel vet verliest, want dan krijg je gezondheidsproblemen. Dan hebben we toch de schitterende foto’s van deze atletes het hele jaar door op Instagram. En daar komt een stukje ‘’vakkennis’’ bij kijken over ‘’flexed & unflexed’’ Als ik net een heerlijke bord lasagne heb gegeten, daarna een paar kopjes thee drink en op zo een moment voor de spiegel sta is het huilen met de pet op. Maar wordt ik net wakker, of heb ik een keiharde training achter de rug waardoor ik er ‘’opgepompt’’ uitzie dan denk ik eerder aan een ideaal foto momentje.

We hebben daarom Emily Skye gebruikt als de perfecte voorbeeld. Ik ben zelf zwanger en non stop opgeblazen dus ik functioneer momenteel niet als voorbeeld materiaal 😉

Deel dit artikel: