Lunchbox inspiratie

Inspiratie voor lunchbox

De broodtrommel… Elke ochtend (of avond) moet het weer worden gevuld… Ook wij moeten eerlijk bekennen soms moeite te hebben met variëren voor onze kids of om manlief weer een gezonde en afwisselende lunch mee te geven. En juist daarom vind ik ‘Easy Peasy Lunchbox’ zo’n inspirerend boek. Een boek vol gezonde lunchboxinspiratie voor je kind, maar stiekem ook heel geschikt voor je eigen lunchbox.

Auteurs Claire van den Heuvel en Vera van Haren geven je in dit nieuwe boek vooral veel dagelijkse inspiratie. De uitgebreide filosofie achter Easy Peasy vind je terug in hun eerdere twee boeken, maar ook zonder die boeken te kennen kun je aan de slag met de lunchbox. In het begin van het boek vind je namelijk een kort overzicht van de belangrijkste inzichten. Inclusief tips om je kind aan het eten te krijgen

Groente, granen en vetten
De nadruk ligt in Easy Peasy lunchbox vooral op groente: we krijgen namelijk bijna allemaal te weinig groenten binnen. Groente toevoegen aan elk eetmoment – en dus ook de lunch – is daarbij een goed begin voor verandering. Naast groenten zijn eiwitten en granen belangrijk. Van granen krijgen de meeste kinderen genoeg binnen, maar meestal is dat alleen maar tarwe. Een variatie in granen is volgens de Easy Peasy-dames een must. Kies bijvoorbeeld voor gerst, haver, rogge, rijs, gierst en maïs. Of probeer boekweit, quinoa, wilde rijst of amarant.

Recepten en ideeën
Weten waar een goede lunch aan moet voldoen, is natuurlijk een mooie eerste stap, maar de echte broodtrommelinspiratie krijg je in de vorm van recepten. Het boek begint met allerlei fijne 10-uurtjes. Naast groente – denk aan ei-groentemuffin en paprikareepjes -, bestaat dit eetmoment uit veel fruit. Een zelfgemaakte eierkoek met bosvruchten bijvoorbeeld of banaanpoffertjes met granaatappelpitjes. Lang niet alle suggesties zijn overigens ingewikkeld. Je kunt ook prima een banaan (schrijf met een satéprikkertje een leuke boodschap in de schil) en wat pistachenootjes meegeven. En een mandarijntje, medjooldadel en wat walnoten doen het ook goed.

De ideeën voor de lunch zelf zijn al net zo gevarieerd, lekker en veelal simpel. De zoete boekweitpannenkoekjes met chocola en banaan worden vast een succes, net als de volkorenpita met avocado, kipfilet en tomaatjes. De hartige taart met broccoli is ook een aanrader en scoort vast en zeker, helemaal in combinatie met zelf gepofte popcorn. ‘Gewoon’ brood ontbreekt ook niet hoor: leuk zijn bijvoorbeeld de sandwich on a stick. Aan sommige smaken zal je kind wellicht moeten wennen, maar ook daarvoor vind je in Easy Peasy lunchbox tips

Mooie afbeeldingen
De charme van dit boek zit hem ook in de foto’s en vrolijke opmaak. Sommige ideeën hebben maar weinig tekst en uitleg nodig. Een foto zegt dan meer dan genoeg. En van de foto’s word je blij. Papieren boterhamzakken gevuld met lekkers, lunchtrommels vol kleurrijke hapjes en tiffins – een stapeltje roestvrijstalen bakjes – met alle onderdelen van een salade apart. Als je je kind zo’n mooi gevulde trommel meegeeft, is gezond eten helemaal niet zo ‘stom’ meer. Sterker nog, het is hartstikke lekker. En ook heel geschikt voor jezelf.
Wil je in de trommel van morgen ook al wat lekkers doen? Ga dan aan de slag met een van deze twee recepten:

https://healthenco.nl/recepten/clienten-chorizo-tortilla/

 

https://healthenco.nl/recepten/bananenbrood-100-vegan-en-veel-lekkerder/

 

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin