Overgang en afvallen

Afvallen tijdens de overgang lijkt misschien onmogelijk. Hormoonveranderingen, stress en het verouderingsproces kunnen allemaal tegen je werken. Al zijn er enkele stappen die je kunt nemen om afvallen tijdens de overgang makkelijker te maken! Waarom maakt de overgang het zo moeilijk om af te vallen? De overgang begint officieel wanneer een vrouw gedurende 12 maanden geen menstruatiecyclus heeft gehad. Rond deze tijd kan ze het heel moeilijk vinden om gewicht te verliezen. Verschillende factoren spelen een rol bij gewichtstoename rond de overgang, waaronder:
 • Hormoonschommelingen: zowel verhoogde als zeer lage niveaus van oestrogeen kunnen leiden tot verhoogde vetopslag.
 • Verlies van spiermassa: dit treedt op als gevolg van leeftijd, hormonale veranderingen en verminderde lichamelijke activiteit.
 • Onvoldoende slaap: veel vrouwen hebben moeite met slapen tijdens de overgang en slechte slaap is gekoppeld aan gewichtstoename.
 • Verhoogde insulineresistentie: vrouwen worden vaak insulineresistent naarmate ze ouder worden, wat afvallen moeilijker kan maken.
 • Bovendien verschuift vetopslag van de heupen en dijen naar de buik tijdens de menopauze. Dit verhoogt het risico op metabool syndroom, diabetes type 2 en hartaandoeningen.

Zoek professionele hulp

De juiste hulp om te voorkomen dat je niet teveel aankomen rond de buikzone is dus bijzonder belangrijk rondom dit stadium van het leven van een vrouw. Het kan namelijk verleidelijk zijn om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld een caloriearm dieet. In de hoop dat je hiermee snel gewicht zal verliezen maar eigenlijk is dit het ergste wat je kunt doen. Ondanks dat caloriearme diëten op korte termijn gewichtsverlies kunnen opleveren, is het effect van dit soort diëten op je metabolisme en spiermasse juist funest om ook het gewicht kwijt te houden op de lange termijn. Bovendien kan onvoldoende calorie-inname tot verminderde spiermassa leiden en botverlies. Dit kan het risico op osteoporose verhogen.

Aan de slag!

Hoe vaak heb jij het idee al gehad om gezonder te gaan eten, vaker te gaan sporten, af te vallen, of wat dan ook, zonder blijvende verandering?
 • Je hebt elk dieet van de wereld al geprobeerd, maar het lukt je niet om blijvend resultaat te houden.
 • Je denkt de hele dag aan eten.
 • Je leven wordt beheerst door de weegschaal.
 • Je wilt geen schema volgen maar zelf leren hoe je jouw eigen schema maakt.
 • Je wilt dat je gezin gewoon mee kan eten.
 • Bij een uitschieter denk je direct ‘het is nu toch al verpest’ en je kunt dan moeilijk weer in de goede flow komen.
 • Je ziet door de bomen het bos niet meer met al die informatie over gezond leven op het internet.
Toch geloven wij dat het voor jou ook mogelijk is om een gezond gewicht te krijgen tijdens of na de overgang!
Het begint allemaal bij je mindset, beweging en je voeding, bij jouw eet- en drinkgewoontes om precies te zijn. Niks geen quick fix of dieet. We leren je een nieuwe levensstijl aan voor de lange termijn. Het gaat bij ons niet alleen over kilo’s en koolhydraten, spiermassa en calorieën, het gaat over jouw gezondheid.

Wij worden vergoed door jouw zorgverzekering!

Jouw persoonlijke Health Plan wordt uitsluitend gemaakt door deskundige. Ook zijn alle coaches gediplomeerd en geregistreerde Gewichtsconsulenten, waardoor vergoeding vanuit de zorgverzekering in vele gevallen mogelijk is (gaat niet ten kosten van je eigen risico) Op basis van jouw doel en jouw lichaam gaan we aan de slag. En hoewel afvallen je primaire doel kan zijn, is het belangrijk dat je wijzigingen aanbrengt die je op de lange termijn kunt volhouden, ook daarbij ben je bij ons aan het juiste adres. We gaan juist te focussen op je gezondheid, in plaats van het nummer op de weegschaal. Door een gezonde levensstijl te behouden, kun je er tijdens de menopauze en daarna op en top uitzien!

Val af tijdens of na de overgang, schrijf je nu vrijblijvend in!