Soep uit blik

soep uit blik

Als je gemakkelijk wilt lunchen of in de avond geen zin hebt om te gaan koken, is de kans groot dat je grijpt naar de kippensoep uit de voorraadkast. Maaltijdsoepen kunnen uit blik komen of uit een zak. Maar zijn deze soepen nou oké? Hoe zit het hier eigenlijk mee? Verdienen deze wel het ‘bewuste keuze’ keurmerk? Soep uit pak, laten we beginnen met de houdbaarheidsdatum. De meeste soepen uit blikken en pakken zijn een jaar houdbaar. Hoelang? Ja precies één jaar dus. Tuurlijk is het ene soepje het andere soepje niet, maar over het algemeen is het een behoorlijke tijd houdbaar. Eigenlijk alles wat in blik zit in min of meer onbeperkt houdbaar. Blikmaaltijden kunnen vaak 20 jaar bewaard worden. Of het dan nog vitamines bevat kun je je afvragen maar brandstof voor je lijf levert het na die tijd nog wel.

Daarnaast bestaat de soep uit veel zout. Als ik het vergelijk met de klassieke tomatensoep van Unox zit per portie 1,9 gram zout. Het is niet goed om veel zout binnen te krijgen want dit zorgt voor een te hoge bloeddruk en dit hangt samen met een grotere kans op hart en vaatziekten. Wist je dat een volwassen persoon maximum 6 gram zout per dag mag? Volgens het voedingscentrum krijgen mannen gemiddeld 9,9 zout per dag binnen en vrouwen 7,5 gram per dag. Best verstandig dus om de maaltijdsoep te laten staan. We krijgen namelijk al teveel zout binnen.
Dan hebben we het nu over het zout gehad en de houdbaarheidsdatum. Maar waar ik echt versteld van stond was de suiker. Er zit per 100 ml 5,6 gram suiker, omgerekend in een zak tomatensoep zit er 30 gram suiker in en dat zijn 3 theelepels suiker. En dan moet je nagaan dat we verstandig water drinken in plaats van frisdranken, vanwege de suikers. Nog een reden om de maaltijdsoep te laten staan.

Nu begrijp ik dat als je echt zin hebt in soep, je alsnog die kippensoep uit de voorraadkast pakt. Geen probleem voor een keer, maar weet je wat ook een optie is? De soep zelf maken. Op deze manier zorg je ervoor dat de groenten vers zijn, je ziet zelf hoeveel suiker en zout je eraan toevoegt. En als je wat soep over hebt, dat vries je dan gewoon in voor die avonden wanneer je geen zin hebt om je uit te sloven in de keuken!

Inspiratie nodig?
Een heerlijke makkelijke champignonsoep
Ingrediënten
• 1 ui
• 250 g kastanjechampginons
• 250 g ‘normale’ champignons
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 bouillonblokje
• 1 liter kraanwater
• 75 ml koksroom light
• handje verse peterselie
• 2 tenen knoflook
• peper en zout (niet teveel natuurlijk!)

Bereiding
Snipper de ui fijn. Snijd de champignons in plakjes.
Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan en roerbak de champignons en ui gaar, voeg op het laatst een fijngesnipperd teentje knoflook toe en roerbak nog even mee. Voeg de bouillontablet en het water toe en laat de soep 20 min. zachtjes koken. Schep een paar eetlepels champignons eruit en houd apart om later weer toe te voegen. Pureer de rest met een staafmixer. Roer de achtergehouden champignons en room erdoor. Laat de soep warm worden. Snijd de peterselie fijn. Breng de soep op smaak met peper en zout. Garneer de soep met de peterselie, staat leuk voor de foto voor Instagram. Eet smakelijk!

Deel dit artikel: