Tips tijdens de Paasdagen!

Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor vele ongegeneerd schransen, want het is Pasen. Banketstaven, Paasstollen, paaseieren, ze vliegen je om de oren. Maar wist je dat je met een dag “losgaan” omdat het een “feestdag” is, je gemakkelijk 4-5000kcal kan kosten en hiermee je resultaat kan pauzeren of zelfs ietsje terug kan brengen?

Wij van Health & Co staan voor genieten van eten, geen onnodige dingen overslaan zoals er met diëten wordt gedaan, maar wel de juiste balans opzoeken en zorgen dat wat je eet, bij je eigen doelen aansluit. Dit hoeft niet omdat wij vinden dat je dat moet doen, maar omdat jij degene bent met een doel. De keuzes die je vandaag maakt, hebben invloed op het resultaat over een aantal maanden. Alles is voor lange termijn, korte termijn brengt ons steeds terug bij af.

Hoe doe je dat, een verantwoord Pasen vieren?

De belangrijkste tip die wij je kunnen geven op voorhand, is om te kiezen voor een paasontbijt OF brunch OF diner. Als je elke maaltijd in Paasstijl gaat invullen, dan maak je het jezelf erg moeilijk om gezonde keuzes te maken, je wordt immers continue geconfronteerd met allemaal lekkernijen die je niet onbeperkt kan eten. Je zet toch ook geen alcoholist in de kroeg en verwacht dat hij makkelijk een Spa’tje blauw besteld?

Calorieën in paaseitjes

Dat er veel calorieën en suiker in paaseitjes zitten, dat weet bijna iedereen wel. 1 eitje bevat zo’n 50kcal en 5g suiker (=+- 1,5 suikerklontje). Ook luxe broodjes die je eet tijdens het paasontbijt, bevatten aardig wat extra calorieën. Dan hebben we het nog niet eens over de heerlijke belegsoorten, (borrel)hapjes, drankjes en andere snacks die je eet op feestdagen.

De tips

 • Wat er niet is, kan niet gegeten worden! Overdrijf dus niet met het inslaan van Paaslekkernijen. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie de dagen van Pasen zelf van de lekkernijen mogen eten. Zorg dat het ook niet te lang na Pasen in huis blijft slingeren.
 • Als je aan de Paasbrunch/diner zit, kies dan alleen wat je écht lekker vindt. Ga niet alles naar binnen harken, omdat je er “toch” zit. Je komt niks te kort, dus het zou zonde zijn als je het driedubbele aantal kcal naar binnen schuift.
 • Zorg dat je voordat je naar de brunch of het diner gaat, wat hebt gegeten. Wij raden altijd iets met eiwitten aan, omdat deze goed vullen en vaak met dit soort eetgelegenheden het minst worden gegeten. 250 gram magere Franse kwark met bijvoorbeeld 1 stuk fruit en 15 gram ongezouten noten is een ideale snack voor je de deur uitgaat.
 • Als je een snelle eter bent, zoek dan iemand aan jouw tafel die langzamer eet. Probeer deze persoon te “spiegelen”, legt hij/zij het bestek neer, doe jij dat dan ook. Het hoeft geen papagaaienwerk te worden, maar het helpt je om in te zien dat rustig eten lekkerder is, sneller vult en beter is voor je vertering! Win-win!
 • Zet naast de luxe croissants, pistoletjes en bolletjes ook gewoon volkoren crackers, volkoren beschuit, roggebroodjes, volkoren boterhammen en/of rijstwafels op tafel. Zo kan iedereen zijn/haar eigen keuzes maken. Ik vind een cracker of een rijstwafel vooral ideaal als ik niet écht meer trek heb, maar het wel lekker vindt om nog iets te knabbelen.
 • Serveer luxe soorten broodbelegdie ook gezond zijn. Mijn persoonlijke favorieten zijn bijvoorbeeld rosbief, hüttenkäse, avocado, rucola, zelfgemaakte gezonde salades zoals bijvoorbeeld een eiersalade of tonijnsalade. Hummus, Philadelphia light bieslook en vega Filet American doet het ook altijd goed!
 • Let op met vruchtensappen! Deze bevatten behoorlijk wat minder voedingsstoffen dan gewoon fruit eten en de kcal hiervan gaan vaak een stuk sneller dan wanneer je eet. Wij raden aan om 1 glas verse jus d’orange te nemen of bijvoorbeeld zelf ijsthee te maken!
 • Bak een stapel gezonde pannenkoeken. Bijvoorbeeld onze banaan-spelt pannenkoeken. Zet de tafel vol met verschillende soorten beleg. Gezonde opties zijn bijvoorbeeld vers fruit, kwark, magere vleeswaren, (30+) kaas, avocado, hüttenkäse, appelstroop en pindakaas. Hierdoor is er veel keus uit zoete dingen en zal er ook minder gemis zijn naar paasstollen en suikerbrood!

 • Natuurlijk kunnen eieren niet ontbreken tijdens Pasen. Je kunt ze natuurlijk koken, bakken of roerei maken, maar je kunt ze ook verwerken in een gerecht. Zo vind ik gezonde French toast bijvoorbeeld heerlijk! Prak een banaan in een bord en meng hier een ei doorheen. Wentel twee volkoren boterhammen door dit mengsel en bak ze aan beide kanten ongeveer 3 minuten in een droge pan. Als tweede optie doen onze wafels het ook altijd goed! Klik hier voor het recept!

 • Om toch te kunnen voldoen aan de zoete trek, zijn naast de banaan-speltpannenkoeken, plakken bananenbrood ook een must aan de Paastafel! Het recept voor het lekkerste (veganistische!) bananenbrood vind je hier!
 • Tijdens een diner kun je ook heel gemakkelijk gezonde toetjes serveren! Onze suggesties zijn eiwitrijk en je proeft niet dat ze gezonder zijn dat die uit de supermarkt! Denk een aan onze Chocoladepudding, Snickers of cheesecake.

 • Als laatste natuurlijk de alcohol. Alcohol bevat zo’n 7kcal per gram alcohol. Een gemiddeld glas alcohol (maakt niet uit welke) komt al snel uit op 100 kcal. Als je dan de Paasbrunch, het diner en de alcohol bij elkaar optelt, kan het nogal snel oplopen! Maak dus bewust keuzes en geniet daarvan!

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin