Top 4 veganistische bronnen voor calcium

Calcium speelt een cruciale rol in je lichaam. Het staat bekend om zijn vermogen om botten te bouwen en te onderhouden. Toch is dit mineraal ook belangrijk voor spiercontractie, bloeddrukregulatie, zenuwoverdracht en bloedstolling.

De referentie dagelijkse inname (ADH) is 1000 mg per dag voor volwassenen en 1.200 mg voor mensen boven de 50 en tot 1.300 voor kinderen van 4 tot 18 jaar.
Toch voldoet een groot percentage van de mensen niet aan deze aanbevelingen. Dit komt mede door de groter wordende groep die dierlijke producten en zuivel vermijden – hoewel er eigenlijk veel plantaardig voedsel is die dit mineraal bevat.

Top 4 veganistische voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium.

 1. Soja

Sojabonen zijn van nature rijk aan calcium. Eén kop (175 gram) gekookte sojabonen levert 18,5% van de ADH op, terwijl dezelfde hoeveelheid onvolwassen sojabonen – bekend als edamame – ongeveer 27,6% biedt. Voedingsmiddelen gemaakt van sojabonen, zoals tofu, tempeh en natto, zijn ook rijk aan dit mineraal. Tofu gemaakt met calciumfosfaat bevat 350 mg per 100 gram. Tempeh en natto – gemaakt van gefermenteerde sojabonen – zorgen ook voor goede hoeveelheden. Een portie van 100 gram tempeh levert ongeveer 11% van de ADH, terwijl natto ongeveer twee keer zoveel bevat.

Soja is ook een geweldige bron van vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien zijn ze een van de zeldzame plantaardige voedingsmiddelen die als een complete bron van eiwitten worden beschouwd. Dat komt omdat – hoewel de meeste plantaardige voedingsmiddelen laag zijn in ten minste één van de negen essentiële aminozuren – sojabonen de juiste hoeveelheden van allemaal bevatten.

SAMENVATTING
Sojabonen en soja-gebaseerde voedingsmiddelen zijn grote bronnen van calcium. Ze bieden ook complete eiwitten, vezels en een reeks andere vitaminen en mineralen.

 1. Bonen, erwten en linzen

Naast het feit dat ze rijk zijn aan vezels en eiwitten, zijn bonen en linzen goede bronnen van calcium.

 • gevleugelde (goa) bonen: 26% van de ADH
 • witte bonen: 13% van de ADH
 • marinebonen: 13% van de ADH
 • zwarte bonen: 11% van de ADH
 • kikkererwten: 9% van de ADH
 • bruine bonen: 7% van de RDI
 • linzen: 4% van de RDI

Bovendien zijn bonen en linzen vaak rijk aan andere voedingsstoffen, waaronder ijzer, zink, kalium, magnesium en folaat. Ze bevatten echter ook antinutriënten zoals fytaten en lectinen, die het vermogen van uw lichaam om andere voedingsstoffen te absorberen verminderen. Door het weken, ontspruiten en vergisten van bonen en linzen kan het gehalte aan voedingsstoffen worden verminderd, waardoor ze beter kunnen worden opgenomen.Bovendien verlaagt een dieet rijk aan bonen, erwten en linzen het LDL-cholesterol (slechte cholestrol) en vermindert het risico op aandoeningen zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en vroegtijdige dood.

SAMENVATTING
Bonen, erwten en linzen bevatten behoorlijke hoeveelheden calcium en zijn geweldige bronnen van eiwitten en vezels. Door ze te weken, te laten ontkiemen of fermenteren, kan de opname van voedingsstoffen verbeterd worden.

 1. Bepaalde noten

Alle noten bevatten kleine hoeveelheden calcium, maar amandelen spannen toch wel de kroon – 97 mg per 1/4 kop (35 gram). Paranoten staat op de tweede plek en leveren ongeveer 6% van de RDI per 1/4 kop (35 gram), terwijl walnoten, pistachenoten, hazelnoten en macadamia-noten voor dezelfde hoeveelheid tussen 2-3% van de RDI leveren. Noten zijn ook goede bronnen van vezels, gezonde vetten en eiwitten. Bovendien zijn ze rijk aan antioxidanten en bevatten ze goede hoeveelheden B-vitaminen, magnesium, koper, kalium en selenium, evenals vitamine E en K.

Regelmatig noten eten kan helpen gewicht te verliezen, bloeddruk te verlagen en risicofactoren voor metabole ziekten, zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen te verminderen.

SAMENVATTING
Noten zijn een goede bron van calcium. Een kwart kopje (35 gram) helpt je te voldoen tussen 2-10% van de RDI, afhankelijk van het type noot.

 1. Zaden

Zaden en hun boters zijn ook goede bronnen van calcium, maar de hoeveelheid die ze bevatten, is afhankelijk van welk zaadje je eet. Tahini – een boter gemaakt van sesamzaad – bevat de meeste, met 130 mg per 2 eetlepels (30 ml) – of 13% van de RDI. Ter vergelijking, dezelfde hoeveelheid (20 gram) sesamzaad levert slechts 2% van de RDI. Chia en lijnzaad bevatten ook behoorlijke hoeveelheden, die ongeveer 5-6% van de RDI per 2 eetlepels (20-25 gram) opleveren.

Net als noten leveren zaden vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitaminen, mineralen en heilzame plantaardige stoffen. Bovendien zijn ze gekoppeld aan gezondheidsvoordelen, zoals verminderde ontsteking, bloedsuikerspiegels en risicofactoren voor hartziekten.

SAMENVATTING
Bepaalde zaadsoorten of hun boter kunnen tot 13% van de RDI voor calcium opleveren. Net als noten zijn zaden ook rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels.

Ben jij benieuwd of je voldoende juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Laat dan je bloed jaarlijks testen bij je huisarts, zo ben je er vroegtijdig bij mocht je toch te korten hebben!

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin