Val je af door het doen van cardio?

Val je af van cardio

We ontkomen er bijna niet aan. We houden van zichtbare buikspieren en omarmen niet graag onze cellulitis. Wat je daaraan wilt doen is vooral die overtollige kilo’s kwijtraken. Een van de meest voor de hand liggende antwoorden daarop is vaak: “Ga cardio doen!”, maar is cardio voor het vormen van je lichaam eigenlijk wel de beste manier?

Oke, je wilt cardio gaan doen omdat het vet verbrandt. Veel onderzoeken laten behoorlijk opwindende cijfers zien over vetoxidatie en andere metabolische veranderingen, maar het zijn meestal korte termijn metingen en het zijn relatieve cijfers. In werkelijkheid is de hoeveelheid vet die tijdens een trainingssessie wordt geoxideerd minimaal. Je hebt het dan over een gram vet en het totale aantal grammen ligt erg laag, bovendien helpt het doen van cardio-vasten of het in ‘vetverbrandingszone’ trainen ook niet. Onderaan de streep maakt dit namelijk niks uit qua de hoeveelheid die verbrand wordt. Dit komt omdat aan het eind van de dag, gewichtsverlies altijd wordt bepaald door de energiebalans. Cardio kan de wetten van thermodynamica (natuurwetten) niet veranderen. Ongeacht hoeveel cardio je doet, als je meer energie inneemt dan je verbrandt, zal je niet afvallen. In simpele taal houdt dit in dat als je meer eet dan je verbruikt je niet zal afvallen, wel of geen cardio.

Cardio verbrandt calorieën en dit effect op vetverlies heeft alleen effect als je je voedingspatroon aanpast. Studies laten dan ook zien dat het effectiever is om minder te eten dan extra calorieën te verbranden met aerobe oefeningen: het gewicht en vetverlies blijft hetzelfde. Zorgt cardio, en dan vooral de populaire HIIT trainingen, er niet voor dat het metabole vuur aan gaat? Ja, maar in tegenstelling tot wat ouder onderzoek, duurt de toename van het metabolisme na de training, genaamd excess-post-exercise oxygen consumption (EPOC) slechts 3 tot 24 uur en omvat het slechts 6 tot 15% van de netto totale zuurstofkosten van de trainingssessie.

Oké, dus cardio, ongeacht de intensiteit, is geen wonderbaarlijke vetverbrander maar het draagt wel bij aan het energietekort in het energieverbruik en op de lange termijn zal dit leiden tot aanzienlijk vetverlies. Maar wat is daar mis mee?
De kosten van cardio en de calorieën die je verbrandt met cardio hebben een prijs en we spreken hier niet alleen over tijd en energie. Charles Poliquin sprak over de kosten van overmatige LISS in zijn artikel The (Many) Negatives of Aerobic Training, maar zelfs kortere cardiosessies kunnen schadelijk zijn voor je lichaam en kracht. Cardio heeft namelijk een vermindert positief effect op weerstandtrainingen, of te wel krachttraining. Gelijktijdige kracht- en duurtraining vermindert winst in conditie, explosiviteit, kracht en spiermassa. Deze bevinding wordt het gelijktijdige trainingseffect of het interferentie-effect genoemd, omdat de negatieve interactie tussen cardio- en krachttraining het resultaat is van een poging om het lichaam in twee tegengestelde richtingen te laten passen. Wanneer je stress op je lichaam legt, past het zich aan en deze aanpassing is specifiek voor de eisen die er worden gesteld. De eisen die je aan je lichaam stelt met cardio- en krachttraining sluiten elkaar uit.

Je kunt niet tegelijkertijd ‘s werelds beste sprinter en marathonloper zijn. Als je wilt dat je lichaam ergens uitzonderlijk in is, moet je je daarin specialiseren. Beginners kunnen vaak wegkomen met het doen van veel verschillende dingen, omdat hun niveau van spiermassa en kracht in de eerste plaats niet veel gespecialiseerde aanpassing vereist. Hoe meer je lichaam zich in welke richting dan ook aanpast, hoe meer uitgesproken het interferentie-effect wordt. Het kan 2 tot 3 maanden duren voordat de duurtraining consequent is om krachttraining te verstoren.

Conclusie
Cardio kán opgenomen worden in een trainingsschema, maar is geen absolute noodzaak. In welke vorm dan ook, kan cardio een fijne afleiding zijn in periodes van stress, helpen bij het verbeteren van je conditie en je gezondheid én een lichte bijdrage leveren aan het calorietekort wat je dient te creëren om af te slanken. Maar voor het vormen van je lichaam is cardio absoluut niet het belangrijkste. Kies in plaats van cardio voor een juist voedingspatroon en voor krachttraining. Dit zorgt tijdens het afslanken ervoor om spierweefsel te behouden en spierverlies te minimaliseren. Spieren zorgen namelijk voor de vormen (ook bij vrouwen).
(bron: bayesianbodybuilding.com)

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin