Val je af door het geven van borstvoeding?

afvallen door borstvoeding

Er zijn veel verschillende meningen over het onderwerp afvallen door borstvoeding. Wij krijgen dan ook regelmatig te horen dat vrouwen alle kilo’s vast wel zullen verliezen door het geven van borstvoeding. Toch is dat is niet helemaal waar. Zo zul je ook niet altijd meteen afvallen van een rondje fietsen of het niet eten van snoep, en dus ook niet per definitie door het geven van borstvoeding.

Het is belangrijk dat je eerst weet wat de ‘wetten’ van het menselijk lichaam zijn, oftewel de basis van het wel of niet verliezen van vetmassa; namelijk; meer calorieën (energie) verbruiken dan binnenkrijgen, oftewel een calorietekort creëren.Voeding heeft hier de grootste invloed op. Eet je meer dan je verbrand, dan kom je aan, eet je minder dan je verbrand, dan val je af.

Helaas is borstvoeding geen wondermiddel. Waar borstvoeding wel voor zorgt is een verhoogde verbranding. Hoeveel dit is, is verschillend per persoon. Gemiddeld verbrand een lichaam 300 tot 500 calorieën per dag bij volledige borstvoeding. Dit staat ongeveer gelijk aan een stevig ontbijt of lunchmaaltijd. Borstvoeding zou dus in theorie je afvalproces kunnen versnellen maar wederom is dit geheel afhankelijk van je energie inname. Of wel, van wat jij allemaal in je mond stopt.

Al vroeg in de zwangerschap maak je extra lichaamsvet aan, die eigenlijk bedoeld is voor de borstvoedingsperiode erna. Vrouwen die niet gaan voeden zullen dus extra moeite moeten doen om die extra kilo’s weer kwijt te raken. Dit komt omdat hun energie verbruik lager is dan vrouwen die borstvoeding geven. Ook hier geldt weer; elk lichaam is uniek, zo ook iedereen zijn calorieverbranding. 

 
Hoe pak ik het aan?

1. Eerst is het handig om uit te zoeken wat jouw lichaam nodig heeft om aan te komen, om af te vallen, of om stabiel te blijven. Dit kan je doen doormiddel van het bij houden van een eetdagboek. Zo krijg je precies inzichtelijk wat je eet aan calorieën maar nog veel belangrijker; waar deze calorieën vandaag komen (groente of chocola).Je hebt hier handige apps voor zoals MyFitnessPal.

2. Mocht je willen afvallen, en helemaal in combinatie met borstvoeding, zorg er dan voor dat het niet meer is dan 0.5 kg per week. Val je meer af, dan kan je er bijna zeker van zijn dat het niet alleen vetmassa is maar bijvoorbeeld ook spiermassa. Spiermassa wil je graag behouden want dit vormt je lichaam (strak lijf) en zorgt voor een grotere verbranding en sterk lichaam. In zulke apps kan je niet aangeven dat je borstvoeding geeft, tel er daarom 300/500 kcal bij.

3. Focus je voornamelijk op het eten van groente, fruit, peulvruchten, bonen, volkoren producten, noten, pitten en zaden.

4. Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Meer is beter!

Vind je deze vergelijkingen interessant?

Conclusie
De energiebalans is leidend. Door het geven van borstvoeding verbrand je meer energie waardoor het afval proces makkelijker zou kunnen zijn mits je een negatief energiebalans hanteert, dit creëer je door je energie(voeding)inname. Maar dit betekent niet dat het alleen maar om calorieën draait, integendeel. Qua nutriënten zit er natuurlijk een verschil tussen enerzijds een hamburger en anderzijds een bord vol met groenten. Gelukkig lees of hoor je tegenwoordig vaker kreten dat het om de macro’s (macronutriënten) eiwitten, vetten en koolhydraten gaat. In theorie zou je kunnen afvallen door een negatieve energiebalans te hanteren met alleen maar Burger King. Adviseren wij dat? Nee. Je lichaam heeft meer nodig dan alleen macro’s; ook micronutriënten (o.a. vitamines en mineralen) en al helemaal als je borstvoeding geeft want zowel je kleine als jijzelf hebben deze goede stoffen heel hard nodig.

Wat kunnen wij voor je betekenen?
Wij bieden begeleiding aan zodat jij alle handvatten meekrijgt die jij nodig hebt en waar je de rest van je leven wat aan hebt.

Team Health & Co

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om deskundig begeleid te worden?

Deel dit artikel: