Het vetpercentage in het lichaam is heel simpel gezegd: het percentage dat je lichaam bestaat uit vet. De hoeveelheid vet in je lichaam is bepalend voor je gezondheid. Vaak is het zo dat mensen altijd vet willen verliezen, maar daarentegen vervult vet ook vele belangrijke functies. Naast het reguleren van de temperatuur van het lichaam, slaat het energie op in het lichaam en beschermt je organen tegen klappen van buitenaf.
Maar dit artikel gaat niet om de positieve effecten van de “juiste” hoeveelheid vet in het lichaam, maar de negatieve kant van het teveel hebben aan lichaamsvet.
Het hebben van een “buikje” wordt vaak aan alle kanten goedgepraat. Denk aan: “Ach, echte mannen/vrouwen hebben een buikje”. “Zo’n klein buikje is schattig, niks mis mee!”. “Je bent pas een risicofactor als je echt zwaar overgewicht hebt”. —> allemaal niet waar! Ook een klein buikje kan erg gevaarlijk zijn, hieronder leggen we het een en ander uit.
Buikvet verhoogt het risico op welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Het gevaar zit hem niet in het vet dat direct onder de huid zit. Juist het vet in de buikholte en rondom de organen is ontzettend ongezond.
Daarbij speelt de stofwisseling een belangrijke rol. Door teveel buikvet worden de lichaamscellen bijvoorbeeld minder gevoelig voor insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken en kunnen er verstoringen optreden. Met mogelijk diabetes tot gevolg.
Het lichaamsvet kun je delen in twee soorten. Het viscerale vet ligt rondom de interne organen en beschermt deze. Een teveel aan dit soort vet zorgt voor aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, een te hoge cholesterol en diabetes. Dit wordt veroorzaakt door de afnemende effectiviteit van de stof insuline in het lichaam. (Insuline = hormoon afgescheiden in de alvleesklier om de hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed (bloedsuikerspiegel) op een normaal niveau te houden).
Subcutaan vet zit vlak onder de huid en komt voor bij maag, bovenarmen, heupen en dijen. Dit is het soort vet dat oneffenheden in het lichaam kan veroorzaken zoals een grote buik of billen. Een toename van dit vet leidt niet direct tot meer ziekten hoewel het wel een toenemende druk op het hart kan veroorzaken.
Een van de belangrijkste redenen dat visceraal vet zo slecht is, heeft te maken met de link die in studies is gemaakt met verhoogde niveau’s C-reactief proteïne, ook wel CRP genoemd. Dit is een eiwit dat vrijkomt bij het ontstaan van ontstekingen in je lichaam. Visceraal vet zorgt voor een continue stroom van moleculen die ontstekingen in je lichaam veroorzaken, die vervolgens de kans op hart- en vaatziekten verhogen.
Een van de redenen dat sommige mensen meer visceraal vet aanmaken dan andere, heeft te maken met het eten van teveel suikerrijke en koolhydraatrijke producten, gedurende een langere tijd. Hierdoor zal je lichaam minder snel reageren op insuline, waardoor er steeds meer insuline aangemaakt wordt, tot je het punt van insuline resistentie bereikt, wat leidt tot diabetes type 2. Studies hebben aangetoond dat dit hoge inname van fructose door teveel gebruik maken van producten waar HFCS (fructose-glucosestroop of-siroop genoemd) in zit, een verhoogde kans geven op overtollig visceraal vet.
Geef je dus serieus om je eigen gezondheid? Dan raden wij je aan om het verminderen van overtollig (buik)vet, en dan met name visceraal vet, serieus aan te pakken. Des te langer je wacht, des te moeilijker het wordt.
Fitnessapparaten, wonderpillen en populaire crashdieten zijn niet de oplossing voor dit probleem. Er is geen versnelde weg naar een gezond lijf. 100 crunches per dag doen voor het verlies van vet? No way! Daarnaast kiest je lichaam er zelf voor waar hij vet verliest dus kan je niet zelf bepalen dat alleen je buikvet eraf mag.
Hoe kom ik er dan wel van af? Vrij simpel! Een combinatie van goede voeding en sport is zeer effectief, maar daarentegen moet je weer niet neigen naar 6 kilo wortels per dag en een vol uur alleen maar cardio doen.
Je moet je bloedsuikerspiegel onder controle krijgen. Deze is zo van de rel geraakt door je huidige voedingspatroon. Vermijd suikerrijke producten en focus op verse producten om je lichaam mee te voeden. Denk aan vis, vlees, eieren, groente en gezonde vetten uit bijvoorbeeld avocado’s, noten, zaden, olijfolie en kokosolie. Daarnaast is de juiste hoeveelheid eiwitten die je consumeert samen met de inname van je vezels belangrijk.
Kies door sport dat een combinatie heeft van kracht en uithoudingsvermogen. Trainingen met een hoge intensiteit en weerstand verbeteren de werking van glucose “management” in je lichaam. Daarnaast zijn trainingen met een hoge intensiviteit vaak korter en hoef je je ook niet een uur te vervelen in de sportschool of op een fiets 😉
En als laatste: Meld je aan voor een volledige lichaamsanalyse! Samen kijken wij naar hoe je er nu voorstaat en wat er voor jou nodig is om van dat overtollige buikvet af te komen.