Waarom een volle buik je training beïnvloedt

De oplossing voor overgewicht

Wat kun je nou het beste eten voordat je gaat sporten? En hoe voorkom je de ongemakken van een volle buik. Deze vragen zien wij vaak voorbijkomen op sociale media. Een eenduidig antwoord lijkt er niet te zijn. Het aanpassen van je voeding op je trainingstijden voor een betere prestatie is dan ook lastiger dan je denkt. Vandaar dat we deze en volgende week aandacht besteden aan de beste maaltijdtiming rond je trainingen!

Buikpijn, misselijkheid en futloosheid
We plannen onze trainingsmomenten vaak in rondom de gangbare etenstijden. Vroeg in de ochtend voordat je na je werk gaat, na je werk of pas laat in de avond. Wanneer je je maaltijden niet aanpast en ‘normaal’ eet, loop je het risico op een (te) volle buik tijdens het sporten. Veel van onze cliënten vinden het lastig om een training en een maaltijd op elkaar af te stemmen en in te plannen. Soms schiet een goede maaltijd er dan zelfs bij in. Zowel bij een lege buik als een volle buik kunnen buikpijn, misselijkheid en futloosheid het gevolg zijn. Dit is natuurlijk niet de bedoeling! Het is essentieel om over voldoende energie te beschikken bij aanvang van de training, maar tegelijkertijd is het niet fijn om met een volle maag te moeten sporten. Om te weten hoe je jouw lichaam het best kunt voorbereiden op een training, is het handig om te weten wat jouw lichaam voor en tijdens een training met een maaltijd doet.

Je lichaam kan niet multitasken
Het maag-darmkanaal functioneert optimaal in rust. Daarom is sporten kort na het nuttigen van een maaltijd, dus met een volle buik, niet aan te bevelen. Dit gaat ten koste van de spijsvertering en dus ook van het prestatievermogen. Je lichaam moet dan zowel het maag-darmkanaal als de spieren tegelijk van extra bloed voorzien. Helaas hebben we gemiddeld niet meer dan ongeveer vijf liter. Niet genoeg om beide optimaal te voorzien bloed. Heel simpel gezegd kun je uitgaan van de volgende hoofdregel. Na een maaltijd staat het verteren van het voedsel bovenaan de takenlijst van je lichaam. Wanneer je gaat sporten met een volle buik dwing jij je lichaam iets anders te gaan doen: namelijk het leveren van energie. Multitasken gaat echter niet en dus raakt je lichaam in de stress. Dit kan resulteren in maagpijn, misselijkheid en een tekort aan energie en kracht (prestatie).

In de maag, uit de maag
Hoe lang duurt het dan voordat je wel kunt sporten zonder last te krijgen van een volle maag? Hoe lang het precies duurt voordat voedsel de maag verlaat, hangt af een aantal factoren:

De hoeveelheid
Hoe groter de maaltijd, hoe langer het verteren duurt.

Hoe goed je kauwt:
Grof en slecht gekauwd voedsel blijft langer in de maag.De maag

De vloeibaarheid van het voedsel
Vla, pap en yoghurt verlaten de maag sneller dan vast voedsel.

De hoeveelheid vet
Hoe vetter de maaltijd, hoe langzamer het voedsel door het maag-darmkanaal gaat. Vet lost namelijk niet op in water waardoor je lichaam extra moeite moet doen om vet te verteren.

De hoeveelheid eiwitten

Eiwitrijk voedsel verteert ook minder snel, omdat er een proces voor nodig is om eiwitten af te breken. Een broodje kaas verteren duurt dus langer dan een sneetje met jam.

De hoeveelheid vezels
Deze onverteerbare delen werken remmend op de maaglediging. Ze stimuleren echter ook de darmbeweging, waardoor de ontlasting sneller het lichaam verlaat.

De aanwezigheid van genotstoffen
Kunstmatige geur- en smaakstoffen prikkelen onze zintuigen. Hierdoor worden (meer) spijsverteringssappen afgescheiden en verloopt de vertering sneller en beter.

De mate van stress en spanningen

Stress kan de maaglediging vertragen. Dit gaat vaak gepaard met een verminderde eetlust.Wees hier alert op!

De zoetheid
Geconcentreerde zoete spijzen en dranken, zoals een koolhydraatrijke energiedrank, frisdrank en vruchtensap, verlaten de maag minder snel. Het drinken kan de maag pas verlaten wanneer deze verdund is en qua zoetheid door middel van maagsap gelijk is (isotoon) aan die van het lichaam.

Volgende week geven we je praktische tips & trics voor het goed inplannen van je maaltijd voor een training.
– Nina

Deel dit artikel: