Waarvoor dienen eiwitten?

Waarvoor dienen eiwitten?

Vaak wordt er gedacht dat eiwitten alleen zijn voor fanatieke sporters. Dit is niet helemaal waar en als jij dat toch denkt dan is het verstandig om dan even verder te lezen. Want eiwitten zijn echt niet alleen voor sporters…

Eiwitten
Eiwitten zijn voedingstoffen en deze behoren tot de macro’s net als koolhydraten en vetten. Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren die allemaal iets anders doen in je lijf. In totaal zijn er 22 verschillende aminozuren en elk voedingsmiddel heeft een andere samenstelling van aminozuren. Acht van deze aminozuren maakt het lichaam niet zelf aan en zullen dus binnen moeten komen door middel van voeding (of een eiwitshake).

Verschillende eiwitten
De eiwitten zijn onder te verdelen in dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, kaas, eieren en melk. Ook zijn er plantaardige eiwitten en dit bevindt zich in brood, peulvruchten, graan en noten.

Eiwitrijke voeding
Uiteraard kan je eiwitten binnenkrijgen via een hippe eiwit shake (ook wel proteïne genoemd). Zie hieronder een lijstje met eiwitrijk voedsel.

Kip
Kwark
Linzen
Soja producten
Zalm
Eieren
Bonen
Noten

Dus eiwitten zijn voor iedereen goed?
Eiwitten zijn belangrijk voor het spierenherstel en het is onmisbaar voor je spieropbouw. Uiteraard hoef je niet net zoveel eiwitten te nemen als een fanatieke sporter, maar het kan geen kwaad om het wel te nemen. Mocht je geen shake of eiwitrepen willen nemen let dan op je voeding. Neem bijvoorbeeld na het sporten een lekkere bak kwark met noten!

Tip van Kir
Let goed op de samenstelling van je shake of ander eiwitrijk drankjes. Het kan namelijk zo zijn dat er veel suikers verstopt in zitten en dit willen we niet!

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin