Wat zijn macro- & micronutriënten

Wat zijn macro's

Regelmatig kom je de termen macro- en micronutriënten tegen. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Tijd om hier eens aandacht aan te besteden. Voeding bestaat uit een mix van voedingscomponenten (nutriënten). Deze kunnen in grote (macro) of kleine (micro) hoeveelheden voorkomen.

Macro-voedingsstoffen

Macronutriënten zijn voedingsstoffen die in grote hoeveelheden voorkomen. Ze worden ingedeeld in drie groepen:
• Eiwitten (voor de opbouw van de spieren, huid, haar, etc.)
• Koolhydraten (energiedragers, brandstof voor de cellen)
• Vetten (energiereserves)

Eiwitten
Voldoende eiwitten eten is niet alleen van zeer groot belang als je veel en vaak traint. Eiwitten zijn niet alleen de bouwstenen voor spiermassa, maar zijn ook betrokken bij zeer veel lichaamsprocessen en zijn van invloed op je energieniveau, vetverlies, hormoonhuishouding, gedrag en hersenfuncties. Voldoende eiwitten tot je nemen is dus niet alleen gezond; het is ook essentieel voor een fit lichaam. Net als koolhydraten, zijn eiwitten lange ketens, aan elkaar geknoopte moleculen. Eiwitten zitten echter wat ingewikkelder in elkaar: ze bestaan namelijk uit allemaal verschillende aminozuren die allemaal iets anders doen in je lijf. In totaal zijn er 22 verschillende aminozuren. Zo zijn er talloze eiwitcombinaties mogelijk met de 22 aminozuren. Elk voedingsmiddel heeft een andere mix aan aminozuren. Van de 22 aminozuren zijn er overigens acht essentieel. Dit betekent dat ons lichaam deze niet zelf kan aanmaken en ze dus door de voeding aangeleverd moeten worden.
Voorbeelden van eiwitrijke producten:

• Bonen • Linzen
• Eieren • Makreel
• Erwten • Zuivel producten
• Tonijn • Noten
• Haring • Kalkoen
• Kip • Rundvlees
• Kalf • Soja producten
• Zalm • Forel

Alles wat je in je mond stopt heeft een bepaalde hoeveelheid aan koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraatrijke producten zijn voornamelijk: brood, pasta, rijst en aardappel-producten. Maar vergis je niet, koolhydraten zijn ook: rijstewafels, crackers, muesli, cruesli en andere graanproducten zoals repen etc. Daarnaast vind je koolhydraten ook in fruit en suiker.
In onze cultuur eten we te veel koolhydraten ten opzichte van de andere macronutriënten: vetten en eiwitten. Als je je lichaam wilt veranderen is het dus belangrijk om je koolhydraatconsumptie te reguleren. Ondanks dat in veel gevallen overgewicht voort komt uit overmatige koolhydraat- en suiker consumptie, moet je wel koolhydraten blijven eten, ook als je wil afvallen. Het is namelijk een belangrijke brandstof voor je lichaam. Let wel op: de ene koolhydraat is de andere niet.

Snelle en langzame koolhydraten
Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in bloedsuiker dan andere. Er zijn dus ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Want als je bloedsuiker snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je suikerspiegel en dat is niet goed. Bijvoorbeeld:

Snelle en langzame koolhydraten

in een eierkoek zitten evenveel koolhydraten als in een volkoren boterham. Maar in een eierkoek zitten vooral snelle suikers. Daarvan krijg je een hogere en snellere piek in je bloedsuiker en dat is niet gezond. Kies dus liefst voor eten met langzame koolhydraten, en niet al te grote portie.

Vetten
Vet is niet zomaar vet! Er is een duidelijk verschil tussen dierlijke en plantaardige vetten, verzadigde en onverzadigde vetten. Er wordt vaak slecht gesproken over vet, maar voor een gezond, sterk en fit lichaam heb je meer vet nodig dan je denkt. Vooral verzadigd vet is onderdeel van een grote wereldwijde controverse op dit moment. Sommige oud geleerden zeggen dat verzadigd vet de oorzaak is van gewichtstoename, een hoog cholesterol en hart- en vaakziekten. Terwijl steeds meer onderzoeken uitwijzen dat de verzadigde vetten uit bijvoorbeeld vlees en sommige plant-aardige vetten niets doen met onze cholesterolspiegel. Verzadigd vet mag en kan dus, alleen niet in grote hoeveelheden. De gedachte dat een hoge vetconsumptie slecht voor de gezondheid is en je dik maakt is snel aan het veranderen. Vet is nodig voor onze hormoonhuishouding, de aanmaak van cellen en de opname van essentiële vitamines. Bovendien geven vetten je een meer verzadigd gevoel en reguleren ze je bloedsuikerspiegel. Als je vetten toevoegt aan een maaltijd, zorgt het ervoor dat de opname langzamer gaat. Oftewel, je bloedsuikerpiek is lager! Nu is het ook weer niet zo dat je zomaar alles waar vet in zit in je mond moet gaan stoppen. Zoals eerder gezegd, het ene vet is het andere niet.

Goede vetten

Micro-voedingsstoffen

En micronutriënten zijn dus voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden (minder dan 1 gram per persoon per dag) via voeding worden opgenomen. Ze worden ingedeeld in drie groepen:

• Vitamines
• Mineralen
• Spoorelementen

Het belangrijkste verschil tussen vitamines en mineralen is een scheikundig verschil.
Vitamines
Vitamines komen uit de levende natuur en spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Vitamines komen van nature voor in onze voeding; ons lichaam maakt ze niet of onvoldoende zelf aan. vita = leven
Mineralen & spoorelementen
Mineralen en spoorelementen komen uit de dode natuur. Ze worden door planten opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen.

Wil je meer leren over voeding en wat werkt voor jouw lichaam? Start vandaag dan nog met ons coachingsprogramma!

 

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin