The Class of the Titans, of te wel een echte titanenstrijd. Wat is nu gezonder en welke soort kan ik beter eten? Elke maand wisselen ze elkaar af wat betreft populariteit.
Brinta, wie kent het niet? Brinta is een van de producten die al jaren op de markt is. Door de jaren heen is er telkens een manier bedacht om Brinta onder de aandacht van het grote publiek te brengen en houden. In 1996 kwam Brinta Wake Up! Om de gehaaste Nederlander toch aan het verantwoord ontbijt te helpen.
Havermout bestaat ook al erg lang omdat het altijd een relatief goedkoop en gezond product was. En op dit moment is havermout weer ‘hot and happening’ je kan geen foodblog bekijken of er staat een verantwoord ontbijtje/ receptje met havermout bij.
Wat is het verschil?
Allereerst willen we benoemen dat Brinta een merknaam is. Daarentegen is havermout het product en wordt dit verkocht onder meerdere merken. Brinta is gemaakt op basis van volkoren tarwemeel en havermout is gemaakt van…haver.
Laten we eens kijken naar de voedingswaarde:
Voedingswaarde per 100 gram: Brinta / Havermout
- Calorieën 347 / 375
- Koolhydraten 64 / 60
- Suiker 4,6 / 1,1
- Vet 1,9 / 8
- Verzadigd vet 0,4 / 1,5
- Eiwit 14 / 11
- Vezels 10 / 9
- Zout 0,5 / <0,01
Wat maken we hieruit op?
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter.
Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Hieruit kan je dus eigenlijk geen winnaar bepalen. Mocht je zelf geen voorkeur hebben dan kan je genieten van de voordelen van beiden en variëren.
Waar verschillen ze nog meer in?
Het aandeel van gluten is in Brinta het hoogste. Dit is geen probleem als je geen glutonintolerantie hebt maar als je dit wel hebt is dat natuurlijk een reden om de Brinta te laten staan. Let op: ook haver is besmet met gluten van omringende gewassen maar in veel mindere mate. Je kan ook glutenvrije havermout krijgen (dit moet wel specifiek op de verpakking staan).
Eindconclusie: ze zijn beiden top.