Zijn E-nummers schadelijk voor je gezondheid?

Koken op hakblok Health & Co

Wat zijn E-nummers eigenlijk? Iedereen heeft erover gehoord en veel mensen hebben er een mening over. Is dit terecht of ontstaat de mening vaak uit onwetendheid?

E-nummers (ook wel additieven genoemd) kunnen verschillende functies hebben in voedsel. E-nummers kunnen worden toegevoegd om het voedsel er mooier uit te laten zien, beter te laten smaken of de houdbaarheid te verlengen. Voorbeelden van additieven zijn: kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Zijn E-nummers schadelijk voor je gezondheid en kun je er te veel van binnen krijgen? Want is het niet zo dat aspartaam (E951) en glutamaat(E621) ook wel bekend als ve-tsin slecht voor je gezondheid zijn? En hoe zit het dan met Carotenen ofwel provitamine A (E160a), Melkzuur (E270) en Citroenzuur (E-330)?

Wie geeft een stof een E-nummer?
De EFSA is de European Food and Safety Authority. Het is een onafhankelijk wetenschappelijk instituut voor voedselveiligheid in Europa. De EFSA adviseert de Europese Commissie over onder andere voedselveiligheid. De EFSA beoordeelt nieuwe additieven en beoordeelt ook bestaande additieven regelmatig opnieuw. De Europese Commissie kent E-nummers toe. De Europese Commissie kan besluiten adviezen van de EFSA op te volgen of naast zich neer te leggen.

Het traject bij het toekennen van een E-nummer
Stap 1
Vaststellen van de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van de desbetreffende stof.
Dit is een taak van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De ADI is de gemiddelde hoeveelheid van een stof die je gedurende je hele leven iedere dag binnen kan krijgen zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid. De ADI wordt meestal vastgesteld op basis van dierproeven. Bij het vaststellen van de ADI wordt uitgegaan van de hoogste hoeveelheid van een stof die een dier kan binnenkrijgen zonder dat het er ziek van wordt. Dit zou in theorie een veilige hoeveelheid kunnen zijn voor mensen. Maar omdat de mensen geen dieren zijn en elk risico uit te sluiten wordt de hoogste stof die een dier binnen kan krijgen gedeeld door factor 100. De ADI is dus 100 keer lager dan de hoeveelheid die uit de dierproeven naar voren komt. Er wordt dus met een ruime veiligheidsmarge rekening gehouden.

Stap 2
Van ADI naar E-nummer. Als de ADI is vastgesteld weet je dat er een veilige hoeveelheid van die stof is die je zonder gevolgen voor de gezondheid binnen kan krijgen. De volgende stap is dat de EFSA beoordeelt of de stof op basis van de ADI een E-nummer verdient. Hierbij wordt er ook gekeken in welke producten de stof zit, zodat ook mensen met een eenzijdig eetpatroon niet te veel van die stof binnen kunnen krijgen. Zo zorgt de EFSA ervoor dat je niet meer dan de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid van een stof binnen krijgt. Als dit alles rond is dan krijgt een stof zijn E-nummer.
Hiernaast wordt er door de EFSA ook gekeken of een E-nummer daadwerkelijk van toegevoegde waarde is en dus noodzakelijk aan het product toegevoegd moet worden. Hier kan nog wel eens over gediscussieerd woorden bijvoorbeeld bij het toepassen van kleurstoffen. Kleurstoffen worden vaak aan producten toegevoegd om het er mooier uit te laten zien, maar is dit strikt noodzakelijk? Hierover verschillen de meningen soms.

Samenvatting
Een stof krijgt niet zomaar een E-nummer. Voordat een stof een E-nummer krijgt, moet deze voldoen aan strenge eisen. Het belangrijkste is dat de stof geen gevaar mag zijn voor de gezondheid en dat het toegevoegde waarde moet hebben in het product. Bij het toekennen van E-nummers wordt er ook naar gekeken dat je er niet te veel van binnen kan krijgen. De E betekend niks anders dan dat de Europese Commissie de stof heeft goed gekeurd en veilig bevonden. Met andere woorden de stof is geen gevaar voor de gezondheid.

Merk jij echter dat je lichaam niet prettig reageert op een bepaalde stof, doe dan wat goed voelt voor jou en probeer deze te vermijden. Laat je alleen niet van de wijs brengen door bangmakerij op internet omtrent E-nummers.

Wil jij meer weten over wat voor jouw lichaam en doel werkt? Schrijf je dan in via deze link en start direct met jouw plan.

Twijfel je nog en wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen over welk plan het beste bij jou past? Stuur dan gerust een berichtje of een e-mail.

BRONNEN
Voedingscentrum
EFSA

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin